Kas yra visų laikų žinomiausia asmenybė? | Diena.lt

KAS YRA VISŲ LAIKŲ ŽINOMIAUSIA ASMENYBĖ?

„Time“ žurnalo redaktoriai, sudarydami 2009 metų įtakingiausių pasaulio žmonių šimtuką, tikrai manė, kad šiuos vardus būsite girdėję. Tačiau įtakingumas nėra tapatus žinomumui.


Įvertinti asmenybės žinomumą ar populiarumą nėra taip lengva, kaip apskaičiuoti žmogaus turtus. Kai 1966 metais Johnas Lennonas paskelbė, kad „The Beatles“ yra populiaresni nei Jėzus Kristus, niekas negalėjo pasverti, ar šis teiginys yra teisingas.

Žinoma, Europoje ir Amerikoje J.Lennono veidą atpažintų dauguma, bet pasaulio mastu Jėzaus veidas tikriausiai yra labiau atpažįstamas.

Taigi, jei žinomumą prilygintume veido atpažinimui, Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II būtų viena iš populiariausių visų laikų žmonių.

Artėjant šeštam jos valdymo dešimtmečiui, karalienės atvaizdas puošia daugybę vietų ir daiktų – pinigus, pašto ženklus, atvirutes ir t.t.

Atmetus Jėzaus veidą, galima teigti, kad karalienės veidas yra daugiausiai kartų atvaizduotas portretas visame pasaulyje.Po Didžiosios Britanijos karalienės sektų Che Guevaros ikoninis portretas, kuris remiasi originalia 1960 metais Alberto Kordos padaryta nuotrauka. Revoliucionieriaus nuotrauka matoma visur – ant marškinėlių, plakatų ir kitų daiktų.

Tačiau kreipiant dėmesį į veido atpažinimą, iš populiariausių žmonių pirmų vietų iškristų pranašas Muhamedas – vienas iš žinomiausių istorinių ir religinių asmenybių. Islamo tikėjimas draudžia vaizduoti pranašą. Bet po 2005 metų danų laikraštyje išspausdintų karikatūrų su pranašu, jis tapo dar žinomesnis.

Tačiau „How stuff works“ internetinio puslapio žurnalistai, matuodami žmonių žinomumą, siūlo atsigręžti į internetą.

Po JAV prezidento Barako Obamos inauguracijos „Vanity Fair“ paskelbė, kad naujasis prezidentas yra žinomiausias gyvenantis pasaulio gyventojas. Toks teiginys buvo pateiktas, pasitelkus interneto vartotojais ir jų paieškų rezultatais. Tačiau toks „Vanity Fair“ pranešimas nebuvo pagrįstas jokiais statistiniais duomenimis.

Tuo metu „Annals of Improbable Research“ redaktorius Ericas Schulmanas daugiau nei dešimtmetį studijuoja, kaip išmatuoti asmenybių žinomumą. Jis taip pat sutinka, kad B.Obama užsitikrino pasaulinę garbę. E.Schulmanas savo spėjimui pagrįsti pasinaudojo „Google“. Jis įsitikinęs, kad populiarumą galima apskaičiuoti remiantis paieškos sistemos įvedamų pavardžių skaičiumi.

Kai 1999 metais mokslininkas pradėjo savo skaičiavimus, tarp populiariausių asmenų buvo Monika Lewinsky. Tačiau per pastaruosius metus šios moters populiarumui kritus, E.Schulmanas teigia, kad dabar populiariausių žmonių sąrašo viršūnėje turėtų būti „The Beatles“ gitaristas George‘as Harrisonas. Šis pasikeitimas taip pat rodo populiarumo laikinumą laike.

Daug pasaulio žmonių džiaugiasi trumpalaike šlove, pavyzdžiui, dėl „Youtube“ internetinio portalo. Tačiau populiariausi visų laikų asmenys yra tie, kurių žinomumas tęsiasi per kelias kartas.

2009 metų vasario duomenimis J.Lennonas aplenkė savo draugą gitaristą. Tačiau asmenybė, kuriai pavyko nustumti į antrą vietą „The Beatles“ vokalistą, buvo Jėzus Kristus.Pagal E.Schulmano tyrimo duomenis Jėzui (45 mln. paieškų) atsilieka pranašas Muhamedas (36.8 mln. paieškų) ir Buda (24.6 mln. paieškų). Tuo metu J.Lennonas sulaukė tik 14 mln. užklausų. Taigi „The Beatles“ vis dėlto nepavyko aplenkti religijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS