Poryt prasidės laukiamiausias astrofotografų reginys | Diena.lt

PORYT PRASIDĖS LAUKIAMIAUSIAS ASTROFOTOGRAFŲ REGINYS

Kiekvienais metais lapkričio 17 - 18 d. nakties dangus prisipildo Leonidų - meteorų srauto, sudaryto iš Tempelio-Tutlio kometos paliktų liekanų. Kasmet Žemė praskrieja pro kometos paliktus pėdsakus ir visi pasaulio astrofotografai su nekantrumu laukia dar vieno meteorų lietaus, kad galėtų jį įamžinti fotografijose.

Šiemet minimos ir Didžiojo Leonidų lietaus, įvykusio 1966 m., 45 - osios metinės. Tuomet lietaus maksimumo metu buvo matoma iki 40 meteorų per sekundę. 

Kometos paliktos dulkelės - nedidesnės nei ryžio dydžio, bet atsitrenkusios į dideliu greičiu skriejančios Žemės atmosferą virsta mažyčiais meteorais.



2001 m. Leonidų lietus / Koen Miskotte nuotr.

Šiuolaikinių technologijų dėka, mokslininkai pakaičiavo, kad 2034 m. Žemė praskries pro kelis dulkių debesis, kuriuos Tempelio-Tutlio kometa paliko 1699, 1767, 1866 ir 1932 m. Jeigu mums pasiseks, pamatysime kur kas didesnio intensyvumo meteorų lietų, siekiančio net iki 1000 meteorų per sekundę greitį. Astronomai juokauja, kad tokį lietų jau reiks imti vadinti „liūtimi“ arba „audra“.

Tačiau tai gali būti paskutinė proga pamatyti tokį „dangaus spektaklį“. Paskaičiuota, kad 2028 m. Jupiteris pakreips kometos judėjimo trajektoriją, taip, kad sekantį Leonidų lietų žemiečiai pamatys tik XXII a. viduryje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

la pekolai

tie bus is anksciau paliktu dulkiu debesu. 1966 m. Leonidu lietus buvo del dulkiu, kurias kometa paliko tik 1899 m. :)

la pekola

"Paskaičiuota, kad 2028 m. Jupiteris pakreips kometos judėjimo trajektoriją, taip, kad sekantį Leonidų lietų žemiečiai pamatys tik XXII a. viduryje." Tai kaip tada tie tūkstančiai leonidų per sekundę 2034-aisiais??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS