Docentė iš Mariupolio: siekiame išsaugoti savo tapatybę | Diena.lt

DOCENTĖ IŠ MARIUPOLIO: SIEKIAME IŠSAUGOTI SAVO TAPATYBĘ

  • 0

Mariupolio valstybinis universitetas (MVU) įspūdingai greitai atnaujino savo veiklą – rusams suniokojus miestą, universitetas jau netrukus persikėlė į Kyjivą ir pradėjo organizuoti nuotolines studijas. Tikimasi, kad jau nuo rugsėjo studentai galės eiti į paskaitas ir fiziškai universiteto erdvėse Ukrainos sostinėje.

Galvoja apie ateitį

„Vyksta karas, ir būna dienų, kai atrodo, kad šis siaubas niekada nesibaigs. Tačiau, kita vertus, mes suprantame, kad vieną dieną karas baigsis, ir turime galvoti apie ateitį – tiek savo šalies, tiek aukštojo mokslo sektoriaus“, – sakė Ukrainos MVU Tarptautinio švietimo centro vadovė docentė Iryna Sikorska, kuri neseniai Vytauto Didžiojo universitete (VDU) aptarė bendradarbiavimo galimybes. Abu universitetai priklauso Europos universitetų aljansui „Transform4Europe“ (T4E).

Pasak doc. I. Sikorskos, veiklos atnaujinimu MVU siekia išsaugoti savo tapatybę.

„Bandome susisiekti su visais – su studentais, dėstytojais, išsiaiškinti, kam pavyko pabėgti ir išgyventi. Tai labai dramatiškas procesas. Sunku, kai išgirsti, kad tavo kolega buvo nužudytas. Iš pradžių Kyjive įsikūrė universiteto rektorius ir kiti vadovybės nariai, o švietimo procesas buvo tęsiamas internetu. Kita vertus, pandemijos metu visi turėjome mokytis nuotoliniu būdu. Šiuo atveju galime padėkoti tam laikotarpiui. Tačiau reikėjo ir išsiaiškinti, kur yra studentai, kurie iš jų persikėlė ir neturėjo prieigos prie interneto ar kompiuterio. Pamažu pratęsėme švietimo procesą“, – persikėlimo į sostinę sunkumus ir iššūkius prisiminė docentė.

Mes suprantame, kad vieną dieną karas baigsis, ir turime galvoti apie ateitį – tiek savo šalies, tiek aukštojo mokslo sektoriaus.

 

Sulaukė paramos

Nuo 2022 m. rugsėjo MVU sėkmingai priėmė ir naujų studentų – tarp jų ir iš Kyjivo, kadangi čia siūlomos unikalios studijų programos, kurių šiame mieste iki šiol nebuvo: tai mediacija, konfliktų valdymas ir kitos sritys. Iš viso šiuo metu universitete studijuoja apie 3,2 tūkst. studentų, dirba daugiau nei 200 dėstytojų ir darbuotojų, vykdomos 48 studijų programos.

I. Sikorska pažymi, kad universitetui atkurti veiklą būtų buvę gerokai sunkiau, jei jis būtų nesulaukęs didžiulės paramos. „Noriu padėkoti rėmėjams ir šalies viduje, ir iš užsienio. Mariupolio miesto ir MVU tragedija buvo išgirsta tiek Ukrainoje, tiek už jos ribų. Žmonės skyrė privačių lėšų, ES programos ištiesė pagalbos ranką, Švietimo ministerija taip pat“, – pasakojo MVU atstovė ir pridūrė, kad šiuo metu gyvai paskaitas lanko dar labai maža studentų dalis, nes daug jų persikėlė į mažiau karo paveiktas Ukrainos vietas, pavyzdžiui, Lvivo sritį.

„Mūsų rektorius Mariupolyje liko iki pat apgulties pabaigos, kol suprato, kad jokių galimybių nebėra, jis padarė viską, ką galėjo. Jis yra tikras lyderis, palaikantis mūsų optimizmą ir turintis strateginę ne tik universiteto atkūrimo, bet ir jo atnaujinimo viziją, – tai naujos studijų programos, pavyzdžiui, skirtos kibernetiniam saugumui, kovai su propaganda ir t. t.“, – apie MVU rektoriaus Mykolos Trofymenkos ir komandos planus pasakojo I. Sikorska.

Daugiau nei universitetas

Pašnekovės teigimu, kai universitetas pradėjo gauti įvairią humanitarinę pagalbą – drabužius, vaistus ir kt., buvo nuspręsta įkurti humanitarinį centrą, kuris teiktų pagalbą visiems ukrainiečiams, dėl karo turėjusiems persikelti iš savo gyvenamosios vietos.

„Taip pat teikiama ir psichologinė pagalba visiems, įskaitant ir studentus ir darbuotojus. Ji reikalinga, nes daugybė žmonių buvo traumuoti šių dramatiškų įvykių. Be to, planuojame ir naują programą, skirtą tiems, kuriems reikia pagalbos prisitaikant visuomenėje, sugrįžtant į normalų gyvenimą po dalyvavimo kare“, – pasakojo MVU Tarptautinio švietimo centro vadovė.

Aptardama universiteto tarptautinius ryšius su kitomis institucijomis, ji pirmiausia išskyrė bendradarbiavimą su VDU. „Tai mums labai brangus ir artimas partneris, labai vertiname jo paramą, humanitarinę pagalbą ir tarptautinį bendradarbiavimą – tiek vadovybės, tiek atskirų asmenų ir studentų. Dar kartą ačiū universitetui ir už tai, kad jo iniciatyva dabar MVU yra asocijuotasis T4E narys – taigi, dabar turime draugų, kurie taip pat teikia paramą, bendradarbiavimo ir mainų programas mūsų bendruomenei. Mums ši partnerystė labai svarbi“, – tikino MVU docentė ir patikslino, kad universitetas sulaukė palaikymo ir pagalbos iš visų savo tarptautinių partnerių.

Optimistiški ženklai

Kalbėdama apie aukštojo mokslo ateitį Ukrainoje, doc. I. Sikorska sako, kad universitetų likimu jos šalyje būtina pasirūpinti. Nors vakarinėje Ukrainos dalyje universitetai nebuvo paliesti, jie vis tiek jaučia studentų trūkumą – nemažai studentų pasitraukė iš šalies kartu su savo šeimomis. Karas palietė visą aukštojo mokslo sektorių Ukrainoje, todėl jau dabar reikia galvoti, kaip jį atgaivinti, paversti studijas patraukliomis studentams, kad jie sugrįžtų į gimtinę.

„Socialiniuose tinkluose ir apklausose matome gerų, optimistiškų ženklų – daugybė pabėgėlių, žmonių, palikusių Ukrainą, sako, kad jie planuoja sugrįžti, kai tik bus galimybė ir žinosime, kad jau saugu. Turime galvoti apie ekonomiką, žemės ūkį, visuomenę ir t. t. Privalome atstatyti savo šalį“, – viltingai apie Ukrainos ateitį kalbėjo MVU docentė.

Gairės: Mariupolis, docentė, Iryna Sikorska, Kyjivas, Vytauto Didžiojo universitetas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS