Simbolio likimas | Diena.lt

SIMBOLIO LIKIMAS

Prieš pat šv. Velykas Kauno savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, anot kurio, naujai atgimti ruošiasi ne tik Kristus, bet ir Centrinis knygynas, tad paanalizuokime, ką ši kabinetinė retorika realiai žada kauniečiams.

Centrinis knygynas – itin svarbus kultūros paveldo objektas ir vienas iš poros likusių senosios Laisvės alėjos simbolių, tad jo likimas bei deklaruojama naujo atgimimo perspektyva negali nerūpėti. Be to, tai vienintelis Lietuvoje tikrai rimtas netinklinis (nepriklausomas) knygynas, kuris išliko būtent kaip knygynas, nepavirsdamas greitojo apsipirkimo užeiga.

Esminiai skirtumai tarp tinklinių ir netinklinių knygynų yra šie. Du didžiausius Lietuvos knygynų tinklus valdo leidyklos, tad jos natūraliai yra suinteresuotos visų pirma propaguoti savus leidinius, netinkliniams knygynams ši priedermė nebūtina. Nemažai nedidelių, tačiau svarbių leidyklų (pvz. "Apostrofa", LLTI leidykla ir kt.) savo leidinių knygynų tinklams netiekia, tad asortimentas jose skurdesnis ir labiau unifikuotas. Netinklinis knygynas jo vadovybei yra vienintelis, tinklinis – vienas iš keliolikos ar keliasdešimties, kiek tai nulemia atskirų knygynų unikalumą spręskite patys.

Šiaip ar taip, Centrinį knygyną ruošiamasi paversti tinklo dalimi, tarsi nepakaktų Centrinio knygyno Vilniuje pavyzdžio. Gal galėtų miesto strategai paminėti NORS VIENĄ Lietuvos knygyną, kurio tradicijų nebūtų sunaikinęs tapimas tinklo dalimi. Abejoju, nes tokių nėra, be to, valdininkų pasisakymai šiuo klausimu neretai primena citatas iš penktoko rašinėlio "Kuo aš būsiu užaugęs".

"Nesame knygų pardavėjai", pripažįsta valdininkai, kažkodėl pamiršdami, kad ne jie tame knygyne ir dirba. Yra kolektyvas, kuriam tas knygynas – kartoju – vienintelis ir kuris dešimtmečiais formavo knygyno veidą. Kodėl Centrinis knygynas yra vienas miesto simbolių, nejaugi vien dėl interjero? Akivaizdu, kad ne. Dėl to, kad čia buvo atsižvelgiama į kiekvieno kliento poreikius ir visi procesai valdomi tiesiogiai, o ne unifikuotai iš dviejų kabinetų Vilniuje. Beje, net ir išnuomojus patalpas knygynų tinklui, savivaldybė, jei tik nežada parduoti savo akcijų, liks lygiai tokiais pačiais "knygų pardavėjais", kokiais dabar save įsivaizduoja esant, nes santykis su knygyno patalpomis liks tas pats, su tikraisiais knygų pardavėjais – taip pat. O jei valdininkams rūpi, kaip atrodo ir dirba tinklinis knygynas – prašom, "Pegasas" už 150 m nuo Centrinio knygyno, užeikite ir pažiūrėkite, ar tai ir yra ta žydroji svaja.

Šiame rašinyje svarstau labiau strategiškai, kitame mėginsiu parašyti, kas darytina knygyne (kai kurios permainos čia nekenktų) ir ko daryti negalima jokiu būdu. Tai labai svarbus objektas, jei jis bus "subendravardiklintas", KEKS ("Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022") svečiams tegalėsime parodyti vienintelį tradicinį alėjos simbolį – "Spurginę". O tai jau būtų graudu ir juokinga.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nenaikino

...konservatoriai nei Tulpės, nei Pieno baro, nei kito komercinio objekto. Naikino lankytojai, tiksliau - jų stoka. Jei per dieną erdvi kavinė uždirbdavo (pajamų) po pusantro šimto - tris šimtus litų, tai liko tik vienas kelias, - keisti patalpų pobūdį. Tad partijos čia - ne prie ko.

Navakui

Miegojot,miegojot ir atsibudot. Parupo knygynas? O kai naikino konservatoriai Tulpe, Teatro vaistine, Metropoli, Merkuriju - kur buvote? Niekas to jusu knygyno nepanaikins,paliks ir autentika,kiek jos ten yra,tik irengs kavinute ir vaikams zaisti vietel,kol tevai apsipirkines. Ko cia virkaujate? Kaip sakoma, š....kancio traukinys nelaukia. Kai jau viska sunaikino (konservatoriai),nors as ne viska išvardinau,dabar rasote ditirambus knygynui,kuriam verkiant reikia atsinaujinti. Kai nera apie ka rasyti (truksta ideju),tai nors paverkėt. Ar lengviau? Na,o Spurgine,kuri,anot vieno komentatoriaus tapo pajuokos objektu,jau seniai privatizuota ten dirbanciu zmoniu,tai galite negalasti danties ant savivaldybes,kuri lyg ir nieko nedaro - ne ju cia darzas.

:)

"Spurginė" jau tampa užsieniečių ir kaimiečių kapsukų pajuokos objektu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS