Sustabdyta ir neformaliojo ugdymo įstaigų veikla: ar visos galimybės išnaudotos? | Diena.lt

SUSTABDYTA IR NEFORMALIOJO UGDYMO ĮSTAIGŲ VEIKLA: AR VISOS GALIMYBĖS IŠNAUDOTOS?

Ar teisėtai ir kokiu pagrindu Kauno miesto biudžetinėms kultūros ir sporto įstaigoms nurodyta karantino metu nuo kovo 30 d. stabdyti veiklą, o darbuotojams eiti atostogų, skelbti prastovas?

Sulaukusi nemažai sunerimusių kauniečių signalų, balandžio 1 d.  kreipiausi į Vyriausybės atstovą Kauno ir Marijampolės apskrityse prašydama kuo skubiau įvertinti situaciją ir Kauno m. Savivaldybės direktoriaus 2020 kovo 27 d. įsakymo teisėtumą. 

Nuo balandžio 1 d. laikinai sustabdyta ir neformalaus ugdymo (išskyrus ikimokyklinio ugdymo) įstaigų veikla. Visiems šių įstaigų mokytojams siūloma atostogų laikotarpį iš vasaros atsikelti į šiandien. Kita galimybė darbuotojams – 50 proc. atlyginimo dydžio išmoka pirmą mėnesį ir 60 proc. – vėlesnius mėnesius, bet ne mažiau kaip minimalus darbo užmokestis.

Vyriausybė, priešingai, primygtinai nurodo biudžetiniam sektoriui tęsti darbą, juolab, kad lėšos darbuotojų atlyginimams yra numatytos įstaigų biudžetuose.

Pažeidžiamas Vyriausybės nutarimas

Vyriausybei paskelbus karantiną, nustatyta, kad darbuotojams prastova gali būti skelbiama  tik išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas ir būdus, jeigu darbdavys negali duoti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo ir nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu arba darbuotojas nesutinka dirbti kito pasiūlyto darbo.

Dėl to priverstinis siūlymas sutrumpinti darbo laiką darbuotojams, skatinimas juos rinktis atostogas ar prastovas, jeigu jie ir jų institucijos yra pasirengę dirbti nuotoliniu būdu, pažeidžia Vyriausybės nutarimą. Tokios nuostatos laikosi tiek Prezidentūra, tiek Vyriausybė,  kultūros bei socialinės apsaugos ir darbo ministrai.

O kiek buvo išnaudotos visos įmanomos darbo organizavimo formos bei būdai, kad Kaune teko imtis kraštutinės priemonės?

Teikimai turi būti apsvarstyti šią savaitę

Balandžio 3 d. iš Vyriausybės atstovo Kauno ir Marijampolės apskrityse Andriaus Cechanavičiaus gavome raštą, kad Kauno m. savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko įsakymas neatitinka Vyriausybės 2020 kovo 14 d. nutarimo nuostatų. Vyriausybės atstovas kreipėsi į Kauno m. savivaldybės administracijos direktorių siūlydamas svarstyti pakeisti biudžetinių įstaigų veiklas stabdantį įsakymą.

Vyriausybės atstovas Kauno m. savivaldybės administracijos direktoriui pateikė du teikimus. Vienas iš jų – svarstyti kultūros ir sporto įstaigų veiklą sustabdžiusį įsakymą, kitas – svarstyti ir kovo 31 d. įsakymo pakeitimo klausimą. Šiame įsakyme balandžio mėnesiui buvo sustabdyta Kauno neformaliojo švietimo (išskyrus ikimokyklinio ugdymo) įstaigų veikla.

Šie abu teikimai turi būti apsvarstyti per 5 darbo dienas, o „per nustatytą terminą nepakeitus ginčijamo teisės akto (nepranešus apie teikimo įvykdymą ar atsisakius jį tenkinti) bus kreipiamasi į teismą“.  Meras yra įpareigotas artimiausiame Savivaldybės tarybos posėdyje su teikimais supažindinti Tarybos narius.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

suinteresuotoji

Kauno valdžia parodė ,,rūpestį" vaikais. Realiai šio miesto vaikai patiria diskriminaciją negalėdami džiaugtis mėgiamais neformaliojo ugdymo užsiėmimais. Juk tai buvo jų hobis. Ir pirmosios nuotolinės pamokos labai patiko. O žinot, ką vaikai reiškia daugumai nefprmaliojo ugdymo mokytojų? Nors ir PRIVERSTI išeiti atostogų, dauguma jų veda užsiėmimus! Nes to nori vaikai. Nes jiems sverbūs veikų poreikiai, lūkesčiai. Nes negali nutrūkti pasirengimai suplanuotiems respublikiniams ir tarptautiniams renginiams, kurie vyks, kai viskas baigsis ir kuriems be problemų ruošiasi kitų savivaldybių vaikai, į kuriuos jau tiek daug investuota. Negi taip grubiai galima užbraukti vaikų pstangas, viltis, siekius? Kauno valdžia eskaluoja klestėjimą, bet pasirodė nepajėgiausia Lietuvoje. Karalius nuogas? Didžiujuosi mokytojais. Bandyta paniekinti jų profesionalumą , bet jie parodė aukščiausią sąmoningumą, meilę vaikams ir profesijai ir nuolankiai savanoriauja. Nes tai yra tikroji vertybė

Kultūros?

Sostinė? Be vaikų!

Vilmantas

Manau, žmones palaikyti reikia, juolab lėšos tam skirtos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS