Visi jau žino laureatą | Diena.lt

VISI JAU ŽINO LAUREATĄ

Šiemet festivalis išsibarstė po visą Kauną daugybe mažesnių renginėlių. Nepakenktų juos labiau specializuoti ar konceptualizuoti, o dabar principas paprastas: nueis poetai ten – paskaitys, po to – ten ir dar ten.

Štai ir sulaukėme poetinių atlaidų. Skirtingai nuo toli vykstančio ir savaip elitinio "Poetinio Druskininkų rudens", į "Poezijos pavasarį" gali ateiti bet kuris skaitytojas ir bet kuris poetas, nepriklausomai nuo to, ar jis išleido gerą knygą, ar prastą, ar neišleido jokios. Visi laukiami, ir tai negali nedžiuginti.

Šiemet festivalis išsibarstė po visą Kauną daugybe mažesnių renginėlių. Nepakenktų juos labiau specializuoti ar konceptualizuoti, o dabar principas paprastas: nueis poetai ten – paskaitys, po to – ten ir dar ten. Rizikingiausias sumanymas yra skaitymai Čečėnijos a. (jaučiate, kaip dviprasmiškai dabar skamba šis lengva ranka mestas pavadinimas?). Žinoma, graži idėja yra humanitarizuoti, įpoetinti miegamuosius rajonus, bet vieta tikrai su poezija turi mažai ką bendra, todėl net įdomu, kaip ten pavyks.

Kitas dalykas yra "Poezijos pavasario" laureatas. Visi žino, kas jis toks, tačiau skelbti dar negalima, savivaldybė turi svarbesnių reikalų ir kandidatūrą svarstys tik antradienį. Galėtume rizikuoti ir skelbti, tačiau prisiminkime, kad šis poetas į laureatus buvo siūlomas ir užpernai, Maironio muziejus jau matavo ąžuolų vainiką pagal poeto stotą, tačiau tada visiškai netikėtai taryba premiją skyrė ne jam, o Kauno poetei Tautvydai Marcinkevičiūtei, tuo labai nustebindama Rašytojų sąjungos valdybą. Taigi, viso ko galima tikėtis, Viešpaties keliai nežinomi.

Toks delsimas labai ne į naudą laureatui. Viską žinant gerokai iš anksto, žiniasklaida galėtų labai daug prisidėti prie laureato kūrybos sklaidos, o dabar jis spaudoje žibės daugiausia savaitę. Tačiau, šiaip ar taip, tai geriau nei garsioji "Petro Palilionio intriga", kai savo tapimo laureatu faktą poetas apskritai sužinodavo tik premijos teikimo metu. Šiek tiek maišaties sukelia ir tai, kad prieš trejus metus premija pavadinta Maironio vardu. Kam to reikėjo – nelabai kam aišku, juk "Poezijos pavasario" premija būtų visiškai adekvatus pavadinimas. O dabar poetas gauna Maironio premiją, tačiau tampa lyg ir ne jos, o "Poezijos pavasario" laureatu. Ar dvigubu laureatu? Žiniasklaidai tai irgi neaišku, tad teko rausti rašant apie Maironio premiją, nei žodžiu neužsimenant apie "Poezijos pavasario" laureatą.

Bet tiek jau to, čia tokie vidiniai barškėjimai, gi mes lankykimės renginiuose, ateikime į premijos įteikimą, nes poetai paglamžytais kostiumais visų laukia. Kad tik nelytų, o visa kita bus gerai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Teresė

Nesąmonė buvo nusileisti Rašytojų sąjungai - juk Poezijos pavasario premiją turi skirti būtent jie arba patys surasti rėmėjų... Kodėl Kaunas taip žarstosi premijomis, skirtomis visai Lietuvai, galėtų apsiriboti Kauno rašytojais ar bent jau Kauno apskrities... Kodėl Vilnius nesteigia premijų visai Lietuvai? Kaune solidžiausios Brazdžionio ir Maironio premijos, palikime jas Kauno kultūrai remti. Baikite, kauniečiai, nesame tiek turtingi, rūpinkimės savo miesto kultūrininkais. Ir teisnigai pasielgtų naujasis meras, bent tiek būtų gero miestui padaręs...

Janina

kadangi Rašytojų sąjunga norėjo pataupyti ir prikalbino Kauno savivaldybę įsteigtą premiją duoti Poezijos pavasario laureatui, kuris ne visada būna kaunietis, nesistebėkit, jei naujas VISĄVALDANTIS meras apsispręs tokią praktiką baigti. Ir bus tvarka: poezijos pavasario organizatoriai patys (kaip visais laikais) pasirūpins savo laureatu, o savivaldybė - savu (Maironio premijos gavėju).

po kam kiauŠiniai?

eik tu navakui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS