Angliška muzika yra OK | Diena.lt

ANGLIŠKA MUZIKA YRA OK

Norėčiau ir aš pasisakyti dėl per televizorių skambančios vadinamosios svetimos muzikos. Pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta viešų bambėjimų, esą per televiziją, radiją ir kitas žiniasklaidos priemones pernelyg dažnai leidžiama užsienio muzika. Ypač dažnai užsipuolama popmuzika anglų kalba.

„Ką? Nejaugi neturime savos muzikos? Juk yra tiek daug gražių lietuviškų dainų, pvz., „Duokim garo“ šlageriai“, – pasakytų buvęs kokio nors pieno kombinato partinis sekretorius, per trisdešimt nepriklausomybės metų iš aistringo komunisto tapęs griežtu lietuvių nacionalinės skaistybės gynėju.

Tam tikru metu internete netgi buvo paplitęs idiotiškas posakis, kad mes anksčiau „rusenome“, o dabar „anglėjame“.

Mano nuomone, tai, kad užsienietiškos dainos skamba eteryje, ne tik nėra blogai, tai yra labai labai gerai, mat, mano giliu įsitikinimu, tik anglosaksiškomis, o ne lietuviškomis dainomis galima „dezinfekuoti“ Lietuvą nuo sovietinės ir rusiškosios minkštosios galios taršos, kuri per daugybę carizmo ir sovietijos dešimtmečių paveikė Lietuvos žmones.

Lietuviška popkultūra ir minkštoji galia yra pernelyg skysta, kad atsvertų rusišką. Augdamas sovietmečiu niekada savo noru nesiklausydavau nei rusiškų, nei lietuviškų dainų (nebent aplinkybės priversdavo).

Dabar, kai yra internetas ir jo siūlomos galimybės, mane visada apima svetimos gėdos jausmas, kai perklausau kokią nors anglišką, amerikietišką, prancūzišką ar itališką į „YouTube“ įkeltą 1940–1970-ųjų dainą ir suprantu, kad ji labai „primena“ kokį nors lietuviškos estrados „šedevrą“ ar „legendinį“ hitą.

Tada man visada kyla šventvagiškas klausimas, už kurį mane nulinčiuotų tiek kairieji, tiek dešinieji.

„Ar tokie reiškiniai kaip lietuviška popmuzika, kinas ir literatūra apskritai egzistuoja?“ – štai koks tas klausimas.

Taip pat norėčiau paklausti patriotais tapusių partinių instruktorių ir sekretorių: kodėl gi turėčiau žiūrėti A. Puipos arba E. Vėlyvio filmus, jeigu galiu šiais laikais pasimėgauti kūryba tų „svetimų“ meistrų, kuriuos „mūsiškiai genijai“ paprasčiausiai aklai plagijuoja? Dėl lietuvybės? Išgraužkite.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kukluks klanas

kodel angliska , gal geriau tamstai tiktu somaliska , arba nigeriska muzika ??? , manau tamsta esat valinsko orientgacijos amogus , nes jug normalus lietuvis tokiu veju neprirasytu ne uz kokius piunigus

Efa

Nekniskit proto ..sokau ansablyje rusu laikais ,lietuvisku sokiu ir dainu repertuaras sudare 70 % o likusis turejo buti koks vienas sokis rusiskas o kitas kitu sovietiniu tautu ,dainu ansablyje tas pats ...o dabar tik angliska kalba reklamose ,iskabose,dainose ir t.t. man labai gaila musu, liaudies muzika yra labai ivairi tik reikia ja puoseleti .....o juokingiausia kad Lietuvos balsas konkurse skamba tik angliskas tekstas ...va jums ir realybe ???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS