Ar buvę parlamentarai verti tūkstantinių išeitinių išmokų? | Diena.lt

AR BUVĘ PARLAMENTARAI VERTI TŪKSTANTINIŲ IŠEITINIŲ IŠMOKŲ?

  • 3

Kitai kadencijai neperrinktiems Seimo nariams bus išmokėta įspūdinga išeitinių išmokų suma. Profesinės sąjungos piktinasi, kad politikai taiko dvejopus standartus – ką tik priėmę naują Darbo kodeksą, sumažinę garantijas ir išeitines išmokas visiems Lietuvos dirbantiesiems, parlamentarai sau garantijų nemažina.

Daiva Raudonienė, Seimo kanclerė:

– Kitai kadencijai neperrinktiems Seimo nariams bus išmokėtos išeitinės išmokos. Jų dydžiai numatyti pagal Seimo statutą. Taip pat pagal Valstybės tarnybos įstatymą numatytos išmokos ir Seimo narių padėjėjams. Jų dydį mes skaičiavome preliminariai, atsižvelgdami į praėjusių kadencijų kaitų rezultatus. Po praėjusių dvejų rinkimų Seime keitėsi apie 70 parlamentarų. Atsižvelgiant į tai, buvo apskaičiuotos ir sumos šių metų biudžete. 2016 m. Seimo narių išeitinėms išmokoms yra numatyta 1,4 mln. eurų ir dar apie pusę milijono eurų – parlamentarų padėjėjų-sekretorių išmokoms ir kompensacijoms. Pasigirsta piliečių pasipiktinimo dėl esą per didelių Seimo narių išeitinių, bet pataisas turėtų inicijuoti, siūlyti ir svarstyti patys Seimo nariai parlamento posėdyje. Kadangi išmokų dydis nustatytas Seimo statute, tik jie patys ir gali jį pakeisti. Išmokas skaičiuosime paskutinę atsiskaitymo dieną, kaip ir nustatyta teisės aktuose. Didžiausia išmoka sieks šešis vidutinius Seimo nario atlyginimus. Mažiausia išeitinė – apie 5 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių. Kartais vis pasigirsta kalbų pačiame Seime, kad reikia mažinti parlamentarų išeitines, bet dabar kol kas šio klausimo svarstyti neketinama.

Prieš

Vytautas Lupeika, visuomenės veikėjas:

– Kai perskaičiau, jog poniai Seimo pirmininkei, regis, bus sumokėta 23 tūkst. eurų išeitinė, turėjau prisėsti, kad nenugriūčiau. Baisu ir klaiku. Suprantu, kad tokie įstatymai, bet tie įstatymai yra sau parašyti. Tokiu atveju, jei nekuklus žmogus esi, niekada savęs nenuskriausi. Suprantu, kad jiems išeitinės priklauso, būti Seimo nariu irgi yra darbas. Bet noriu priminti, koks buvo tų parlamentarų lankomumas komitetuose, komisijose, pačiame Seime. Juk ne kartą teko sutikti ir kai kuriuos klaipėdiečius Seimo narius vaikštančius darbo metu nežinia kokiais sumetimais. Sako, jog pas rinkėjus skuba, bet tiksliai žinau, kad tai yra netiesa, kad savo asmeninius reikalus tvarko. Todėl tokias sumas ištaškyti išeitinėms išmokoms yra negražu. Juolab šitokių pinigų niekas kitas negali tikėtis. Aš pats dirbau vienoje įmonėje 38 metus, ne už keturis, ir tai tik už du mėnesius man išeitinę išmokėjo. O čia už vieną kadenciją – solidus kąsnis. Kategoriškai negalima tokio įstatymo toleruoti. Labai nemalonu ir pikta: pasiima tokius maišus pinigų ir dar giriasi, kad metus atostogaus. Bepigu atostogauti, kai taip prisiganė. Baisiausia tai, jog jie net nesupranta, kad taip elgtis nepadoru, kad toks jų elgesys kelia pasibjaurėjimą.

Parengė Asta Dykovienė

GALERIJA

  • Daiva Raudonienė
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jane

uz ka jiems moket tokias kompensacijas o kaip vaikams pas jus nera pinigu moket jus vagys esat

siaubas

po to jie nesuvokia kodėl jų taip nekenčia

As

Kuo jie nusipelne,kad iteisine apiplesineja Lietuva? Špyga jiems,o ne neišeitines!!!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS