Ar sugebės konservatoriai mesti pirštinę socdemams? | Diena.lt

AR SUGEBĖS KONSERVATORIAI MESTI PIRŠTINĘ SOCDEMAMS?

Viena reikšmingiausių pastarojo laiko žinių buvo ta, kad Europos Parlamento nario mandato nebesieks partijos patriarchas Vytautas Landsbergis. Kita vertus, dabar dedamos visos pastangos, kad vieną Landsbergį pakeistų kitas.

Viena reikšmingiausių pastarojo laiko žinių buvo ta, kad Europos Parlamento nario mandato nebesieks partijos patriarchas Vytautas Landsbergis. Kita vertus, dabar dedamos visos pastangos, kad vieną Landsbergį pakeistų kitas.

Iš rinkimų kovos pasitraukė ir kiti žinomi TS-LKD politikai, tokie kaip Arvydas Anušauskas, Audronius Ažubalis, Rasa Juknevičienė. Šių politikų pasitraukimas sąrašo tikrai nesustiprino. Tačiau TS-LKD atstovai bent jau neapgaudinėja rinkėjų – į rinkimus eina tie, kurie iš tiesų ketina dirbti Europos Parlamente.

Tuo tarpu valdantieji socialdemokratai galvoja kitaip. Pastarieji į sąrašą įtraukė beveik visą savo partijos grietinėlę. Zigmantas Balčytis tuo pačiu metu dalyvaus tiek Europos Parlamento, tiek ir Prezidento rinkimuose. Sąraše apstu vadovaujančias pareigas užimančių Seimo narių, tame tarpe ir vienmandatėse apygardose rinktų, taip pat net trys ministrai. Jau dabar akivaizdu, kad ne visi esantys sąraše iš tikrųjų ketina kraustytis į Briuselį. Todėl balsuodami už vienus kandidatus rinkėjai galų gale gaus visai kitus.

Bet konservatoriams nuo to nelengviau. Dabartiniame sąraše rimčiausi kandidatai kovoti dėl vietos Europos Parlamente yra Laima Andrikienė, Agnė Bilotaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Algirdas Saudargas, galbūt Emanuelis Zingeris ar Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

Asmeninės ambicijos yra savaime suprantamas dalykas ir kuo daugiau tų asmenybių, tuo geriau. Tik šiuo atveju problema yra ta, kad asmenybių TS-LKD sąraše yra per mažai. Todėl galvojantieji apie partijos interesus turi labai rimtai pasverti, kas iš esamų kandidatų turėtų atstovauti partijai ir Lietuvai Europos Parlamente.

Prieš penkerius metus Europos Parlamento rinkimuose populiariausias TS-LKD kandidatas buvo V.Landsbergis. Antroji, sulaukusi beveik 90 tūkst. pirmumo balsų, buvo L.Andrikienė. Iš kovos pasitraukus V.Landsbergiui, šiuo metu sąraše nėra kito kandidato, kuris populiarumu tarp rinkėjų galėtų aplenkti L.Andrikienę. Bet svarbus ne tik populiarumas. L.Andrikienė yra turbūt daugiausiai praktinės naudos Lietuvai atnešusi politikė Europos Parlamente per pastaruosius 10 metų. Ji buvo viena nuosekliausių strateginių Lietuvos užsienio politikos interesų Rytų kaimynystėje gynėja. Daugiausiai jos pastangų ir ryšių Europos Parlamento Tarptautinės prekybos komitete dėka buvo mobilizuotas ES atsakas į diskriminacinius Rusijos tarnybų veiksmus prieš Lietuvos vežėjus praėjusių metų spalį. Ji taip pat buvo viena iš aktyviausių politikų, iškovojusių keliais šimtais milijonų eurų didesnį finansavimą Ignalinos elektrinės uždarymui 2014-2020 m. laikotarpiui. Politikė yra aiški lyderė ir pagal beveik visus parlamentinės veiklos aktyvumo rodiklius lenkianti apskritai visus europarlamentarus iš Lietuvos.

Manau, šiuo metu nebuvo kito kandidato TS-LKD sąraše, kuris būtų labiau tinkamas vesti partijos sąrašą artėjančiuose Europos Parlamento rinkimuose nei L.Andrikienė. Tačiau dabar, kai sąrašas sudarytas, jau tik nuo konservatoriams palankių rinkėjų priklausys, ar ši partija realiai sugebės mesti pirštinę socialdemokratams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Dokas

Konservatoriai sekanciai kadencijai gali imtis atostogas, o gal dar ir sekanciai. :))) Uzteks Lietuva i duobe varyt, toliau jau nebera kur!

artis

Puikus analitinis straipsnis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS