Geriau grįžkite į klases | Diena.lt

GERIAU GRĮŽKITE Į KLASES

"Streikuosime!" – kone choru šaukia šalies pedagogai. O kaip dirbsime, niekas neklausia nei savęs, nei kitų. Vis dėlto net ir po tokio aliarmo teks sugrįžti į kabinetus ir klases.

Taigi, kol kas niekam nekrenta žilas plaukas nuo galvos. Beveik kiekvienoje televizijos laidoje, net pačiam švietimo, mokslo ir sporto ministrui girdint, be jokių diplomatinių išvedžiojimų karingosios švietimo profsąjungos drebia iš peties: streikas bus!

Kita vertus, ir kantrybė net po įmantriausių pažadų turi ribas, todėl negalime kaltinti ir mokytojų – suaugusių žmonių, vedžiojamų už nosies.

Nepavydžiu prityrusiam ministrui Algirdui Monkevičiui, nes jis turi jaustis kaip ta kepama žuvelė ant karštos keptuvės.

Vis dėlto reikėtų mums visiems suprasti, kad nuo ministro valios tų pinigėlių skyrimas nepriklauso. Jis priverstas tik žadėti, iš "ministeriškos" galvos žerti skaičius, kiek tų pinigų trūksta, nes taip tikisi nuraminti įsiaudrinusius mokytojus, taip siekia laikinai ataušinti įkaitusias galvas. Bet žaizda net ir sveikame kūne savaime greitai negyja.

Pedagogų darbo rezultatai – mokinių žinios, jų skrydis į gyvenimo aukštumas yra kasdienis mokytojų rūpestis. Šiandien turbūt, be tėvų ir vaikų artimųjų, niekas dėl to labai nesijaudina.

Vis dėlto, mąstant apie visa tai, nenoromis įsiterpia dainininko Vytauto Šiškausko pastebėjimas: "O žmonės ir taip pavargę. Pažiūrėkite, kokie niūrūs, nusivylę jų veidai."

Tą patį galime taikyti ir pedagogams, kurių dauguma tokiais veidais praveria kabinetų duris ir susitinka su moksleiviais. Šie kasdienės buities rūpesčiai neturėtų slėgti mokytojo.

Regis, taip toli nužygiavome, o mūsų kasdienybėje tik ir girdime "pinigai pinigėliai", lyg švietimo sistemoje neliko ekonomistų, buhalterių. Ką tokia jų armija veikia šiuo suirutės laikotarpiu? Labai nejauku, kai šie specialistai, kurių apstu, vaikšto iškėlę galvas, dar pasišaipo iš pedagogų, kad šie nesugeba skaičių nei sudėti, nei atimti.

Šiandien ugdymo problemų apstu, jos išlenda kiekvieną dieną. Taigi, iš tiesų ugdymo procesą organizuojantiems vadovams reikia ne galynėtis su skaičiais, o grįžti į klases ir kabinetus, kur verda tikrasis ugdymo darbas.

Albinas Klizas, buvęs pedagogas

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vanda

mokyklos šaukia kad trūksta mokytojų o mokytojai kad negauna pakankamai pamokų tai kur čia šuo pakastas norint didesnių atlyginimų reikia turėti pakankamai darbo valandų o jei dirbi tik keletą valandų tai kaip gausi gerą atlyginimą

MOKYTOJOS DUKRA

Kiek laiko per parą mokytojai dirba-pvz.6 pamokos dienoje mokykloje+2 val.žurnalo,dokumentacijos pildymas ,galima šį darbą atlikti ir nuotoliniu būdu namuose +3 val.mažiausiai pamokų pasiruošimui.o dar kiek laiko moksleivių kontrolinių darbų ,pratybų tikrinimai +dar mažiausia 3 valandos..........Amžinai matome ,savo mamą -mokytoją tik dirbančią namuose,tik ruošiasi pamokoms,atsakinėja į tėvelių skambučius,tikrina ,taiso moksleivių savarankiškus darbus,pratybas.......IR TAI KASDIEN........mano manymu -MOKYTOJAS,GRĮŽĘS IŠ MOKYKLOS NAMO,DAR MAŽIAUSIA 5 VALANDAS UŽSIIMA POPAMOKINIA VEIKLA,BEREIKALINGŲ POPERIZMU.........

Mokytojas Antanas

Didžioji dalis Lietuvos mokytojų neturi etato...... ,nes šitiek val.kiek reikia po įvesto etatinio apmokėjimo mokytojams nesusidaro ir mokytojai turintys ,net po 35 metus pedagoginį stažą ir atitinkamas kategorijas į rankas uždirba 480-500 eurų.......Mažas-žemas apmokėjimo koeficentas,nesumoka už darbą su spec.poreikių mokiniais,nors vienoje klasėje dirbame pagal individualizuotas programas ir pritaikytas programas.PAGEIDAUTUME GRĄŽINTI ETATINĮ APMOKĖJIMĄ UŽ 18 KONTAKTINIŲ VALANDŲ....NES SUJUNGUS KLASES IR ĮVEDUS ETATINĮ APMOKĖJIMĄ /UŽ TOKĮ VALANDŲ SKAIČIŲ,KAIP ANKSČIAU DIRBDAVOME UŽ 1,5 ETATO....MOKYTOJAMS SUMAŽĖJO PAMOKŲ SKAIČIUS IR ŽINOMA SUMAŽĖJO APIE 250 EURŲ ATLYGINIMAS...TODĖL MOKYTOJAI IR NEPATENKINTI ETATINIŲ APMOKĖJIMU,TODĖL IR STREIKUOJA........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS