Kas sustabdys terliotojus? | Diena.lt

KAS SUSTABDYS TERLIOTOJUS?

Dažnai vaikščiodamas po Klaipėdos centrinę dalį stebiu ant pastatų pavasarį atsiradusias fasadų žaizdas. Drėgnas jūrinis klimatas, temperatūrų kaita pastatų apdailai padaro didelę žalą, kurią ištaisyti reikia daug darbo ir lėšų.

Nepaisant šių gamtos sukuriamų problemų, daug žalos pridaro „menininkai“, kuriuos galima sulyginti su stichine nelaime, nes jų „kūryba“, dar vadinama grafičiais, katastrofiškai plinta ant miesto pastatų sienų. Kol asmeniškai nesusidūriau su šiuo reiškiniu, naiviai galvojau, kad tai yra lengvai išsprendžiama problema.

Kadangi man priklauso pastatas Klaipėdos senamiestyje, vieną rytą pastebėjau, kad ant galinės pastato sienos po nakties atsirado vadinamasis grafitis, atrodantis lyg autografas, lyg piešinys.

Neseniai buvau perdažęs pastatą ir pasidarė skaudu, kad taip išniekintas tvarkingas pastatas ir mano triūsas.

Po savaitės analogiškas grafitis atsirado ir ant tvoros, juosiančios šį pastatą. Sužinojau, kad valdžia gali mane bausti už pastato nepriežiūrą, ir aš savo lėšomis turiu nuvalyti terliones. Kokia neteisybė.

Perėjęs savo gimtąja Butsargių gatvele pamačiau dar tris identiškas terliones ant kaimyninių pastatų sienų. Tokias pat „puošmenas“ užfiksavau K. Donelaičio ir J. Karoso gatvėse.

Pasirodo, turiu reikalą su didelių užmojų autoriumi, kuris nejausdamas atsakomybės išsijuosęs pluša Klaipėdos gatvėse. Minėtose terlionėse dominuoja didžiosios raidės „ABRA“ ir neįskaitomi suraitymai.

Fiksavau daugybę skirtingų „puošmenų“ įvairovę senamiesčio teritorijoje. Mėgstamiausios „tapybos“ vietos – ant tvarkingų naujai nudažytų pastatų sienų, šiukšlių dėžių, reklaminių stendų.

Ši problema jau įgavo tokį mastą, kad reikėtų imtis centralizuoto terlionių registravimo ir autorių identifikavimo. Grafologijos mokslas nesunkiai leidžia nustatyti autorių.

O terlionių panaikinimas kainuoja didžiulius pinigus mokesčių mokėtojams. Atkreiptinas didesnis visuomenės dėmesys į šią problemą.

Norėdamas pasidalinti patirtimi, siūlau pastebėjus ant savo nuosavybės terlionę pirmiausia kreiptis į policiją, pridėti nuotrauką, įvertinti padarytą jūsų turtui žalą. Jeigu pastatas apdraustas, galima tikėtis realios žalos atlyginimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS