NT burbulas: vėl bręsta tragedija | Diena.lt

NT BURBULAS: VĖL BRĘSTA TRAGEDIJA

Teisingai jau buvo parašyta „Klaipėdoje“, kad vėl išsipūtė nekilnojamojo turo (NT) burbulas. Ne tik pajūryje, kur kainos pasidarė išvis beprotiškos, bet ir kitose Lietuvos vietose. Išskyrus tik gal tolimos provincijos kaimus, kuriuos kaip užmiršo valdžia prieš 30 metų, taip ir neprisiminė iki šiol.

Panašiai prasidėjo krizė ir 2008 m., kai ryte buvo vienos NT kainos, o vakare jau atsirasdavo kitos. Kuo viskas baigėsi, puikiai visi atsimename, nes, manau, nukentėjo visi Lietuvos piliečiai.

Pamenu, už Naujojoje Uosto gatvėje esantį senos statybos butą, tiesa, neblogai suremontuotą, buvo prašoma beveik 340 tūkst. litų. Paskui kaina krito iki 270 tūkst., dar vėliau – iki 215 tūkst., paskui – iki 150 tūkst., kol galų gale 2010 m. jis buvo parduotas už 128 tūkst. litų.

Galima tik įsivaizduoti, kaip jautėsi žmonės, paėmę kreditą ir Klaipėdoje už 100 tūkst. eurų pirkę būstą, kuris po metų ar dvejų jau kainavo tik 35 tūkstančius.

Jaunos šeimos turėjo eiti pas tėvus ir prašyti, kad šie bankui įkeistų savo turtą, nes už kreditą pirkto buto vertė nebeatitiko kredito vertės.

Gal jau pamiršote šitą siaubą?

Kiek buvo sudaužyta likimų, išsiskyrė šeimų, kiek tragedijų ir asmeninių bankrotų (kurių iki tos krizės visai nebuvo) atnešė šita nelaimė.

Ir dėl visko kalta valdžia, kuri absoliučiai nesuvaldė tos tragedijos, to burbulo. Ir atsakingų nebuvo. Anuometinio Seimo nario ekonomisto Stasio Jakeliūno mėginimai surasti kaltuosius baigėsi baisiu puolimu prieš jį patį.

Dabar prasidėjo vėl tas pats, iš 2008-ųjų krizės niekas nepasimokė. NT brokeriai net susiriesdami aiškina, kad būstas dar labiau brangs ir visi patenkinti to klauso. O juk brokeris yra pardavėjas, kuris parduoda prekę ir yra suinteresuotas parduoti ją kuo brangiau. Kaip galima tokių klausyti?

Baisiausia, kad ir vėl Lietuvos valdžia nė piršto nejudina, kad krizės ir NT burbulo nebūtų. Tik skėsčioja rankomis ir zyzia.

O žmonės dar už šituos kalbėtojus ir bejėgius apsimetėlius balsavo. Bjauru į juos net žiūrėti, kaip už tokius pezėtojus išvis buvo galima balsuoti?

Ir vėl susidursime su pasekmėmis ir asmeninėmis žmonių tragedijomis, bet valdžiai Vilniuje visa tai nerūpi. Jie patys dabar rūpinasi tik tuo, kaip sveiką kailį išnešti nuo pandemijos. Ir apskritai, kada jiems žmonės ir jų bėdos rūpėjo? Niekada.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

www

O ko stebetis, tada valdzioje buvo konservai ir dabar tas pats.

Infliacija

čia ne tik burbulas, čia ir didžiulė infliacija, žmonės kažkaip stengiasi santaupas apsaugoti nuo didžiulio nuvertėjimo

Kaunietis

Tikra tiesa. Liudna, kad dauguma zmoniu yra paprasciausia banda, gyvena ir elgiasi kaip visi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS