Palangos meras: kodėl užsispyrusiai siekiama sunaikinti sanatorinį gydymą šalyje? | Diena.lt

PALANGOS MERAS: KODĖL UŽSISPYRUSIAI SIEKIAMA SUNAIKINTI SANATORINĮ GYDYMĄ ŠALYJE?

  • 25

Palangos meras Šarūnas Vaitkus šeštadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo pamąstymais, kuriuose jis uždavė klausimą: kodėl užsispyrusiai siekiama sunaikinti sanatorinį gydymą šalyje?

Pasak jo, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuota sveikatos reforma, panašu, stumia į prarają sanatorinį gydymą. „Labai apmaudu, kad, kaip susidaro įspūdis,  siekiama sunaikinti tai, kuo galime didžiuotis – mūsų šalies sanatorinio gydymo sistema Europoje yra pavyzdinė. Deja, netrukus viskas gali pasikeisti, ir ne į gerą“, – rašė Š. Vaitkus.

Palangos mero teigimu, rengiamoje pertvarkoje numatoma iš stacionarios priežiūros pereiti prie stipresne pirmine ambulatorine priežiūra ir dienos stacionaro paslaugomis grįsto modelio. 

Šarūnas Vaitkus. / Asmeninio archyvo nuotr.

„Kaip pastebėjo Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos vadovė, iš esmės planuojama, išplėtus ambulatorinių paslaugų spektrą, dalį iki šiol tik stacionare teiktų paslaugų perkelti į ambulatorinę grandį bei mažinti stacionaro lovų skaičių. Taip ir įsivaizduoju po insulto paralyžiuotą pacientą, kasdien keliasdešimt kilometrų vykstantį į procedūras. Gal šis pavyzdys  ir keltų šypseną, jei nebūtų labai labai graudu. Kiekvienas, turintis ar turėjęs sunkios ligos ar traumos ištiktą artimąjį, mane tikrai supras. Negana to, rengiama reforma numato, kad pacientai į sanatorinio gydymo įstaigas būtų siunčiami regioniniu principu. Tai reiškia, kad iš pacientų būtų atimta galimybė patiems pasirinkti jiems labiausiai patinkančią gydymo įstaigą, ir, pavyzdžiui, vilnietis nebegalėtų sveikatos gerinti pajūryje. O ką tai reiškia sanatorinį gydymą teikiančioms įstaigoms ? Ogi tai, kad net ir aukščiausią kvalifikaciją turinčius medikus, moderniausia aparatūra apsirūpinusios ir didžiulį pacientų pasitikėjimą turinčios įstaigos stovės pustuštės – joms paprasčiausiai pristigs pacientų“, – rašė politikas.

Taip ir įsivaizduoju po insulto paralyžiuotą pacientą, kasdien keliasdešimt kilometrų vykstantį į procedūras.

Jis akcentavo taip teigiantis, nes panagrinėjo statistiką.  „Per praėjusius metus visose šešiose Palangos sanatorinio ir sveikatinimo įstaigose pacientai su Klaipėdos teritorinių ligonių kasų siuntimu sudarė tik iki 40 proc. visų tų, kuriems buvo suteiktos paslaugos. Tiek pacientų, kiek gali priimti pajūrio sanatorinio gydymo įstaigos, regione paprasčiausiai nėra. Tad koks lauks kitas reformos žingsnis ? Atleisti be darbo likusius specialistus? Deja, klausimų kyla gerokai daugiau, nei turime atsakymų. Ir tai aktualu ne tik Palangai, bet ir visiems šalies kurortams. Ne geresnės naujienos ir privačioms sanatorinį gydymą teikiančioms įstaigoms – į privačias sanatorijas, kurių yra apstu visuose kurortuose, po operacijų žmonės galės atvykti tik už savo lėšas, nes pagal naują reformos modelį Ligonių kasos nebebefinansuos jų lovadienių. Gal privačios sanatorijos ir turės ligonių,  galinčių už savo lovadienius susimokėti, bet ar tikrai visi žmonės galės pasinaudoti tokiomis paslaugomis ? Nemanau. Todėl kreipiausi į sveikatos apsaugos ministrą, išsakiau kylančias abejones bei nuogąstavimus. Tikiuosi, kad į išdėstytus argumentus bus atsižvelgta, ir šalyje puikiai veikianti sanatorinio gydymo sistema nebus sugriauta“, – socialiniame tinkle mintis dėstė politikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Klpd.

Man visada buvo keista matyti kai sanatorijos pustuštės (tėvukus neretai ten ar kitoj vietoj remontuoju) Automatiškai pradedau skaičiuot kiek kainuoja viena tuščia lova(vieta) dienai tokioj vietoj o kainuoja normaliai..Kiek čia sugebėjimo reikia kad viską suktum taip kaip turi būt? Ogi tik biški vikriau, biški pigiau ir pinigas nepraeis pro šalį..Tai ir suku smegeunę koki čia pas juos organizatorių gebėjimai kad leidžia sau tokius prabangius dalykus kaip neužpildytas sanatorjias ir reabilitacijas?

Statybininkas Šarikas

Palangos "gelbėtojas" ir vertėjas betoninėm džiunglėm išsigando, kad vėl neteks savo aukso gyslos, poilsio namų "Pušynas". Dėl kurių taip sunkiai kovojo. Gali iškristi gardus kasnis iš burnos.

Jonas Lietuvis

Taigi , padaryk tas sanatorijas pigiomis , ir mes stovėsime eilėje prie durų. Bent jau palygink kainas su Turkija. Ko apie tai nekalbi, o tas jau mero tam tikrose galiose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS