Š. Vaitkus: obeliskas netrukus bus demontuotas | Diena.lt

Š. VAITKUS: OBELISKAS NETRUKUS BUS DEMONTUOTAS

Šiandien posėdžiavusi vietinė Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė panaikinti  obelisko Palangos centre su jo visomis mažosios architektūros detalėmis vertingąsias savybes.

O tai reiškia, jog paminklui netekus vertingųjų savybių, jis nebetenka valstybės saugomo objekto statuso.

Su šiuo sprendimu  vertinimo taryba pirmadienį kreipsis į Kultūros paveldo departamentą, kad šis pritartų ir išbrauktų šį objektą iš Kultūros vertybių registro.

Tuomet Palangos savivaldybės administracija iškart pradės vykdyti Palangos miesto Tarybos balandžio 28 dienos sprendimą demontuoti kurorto centre esantį obeliską ir visus jo priklausinius.

Tad viskas vyksta įstatymų nustatyta tvarka ir civilizuotai.

Norėčiau kreiptis į kai kuriuos politikus: prašau nustoti kiršinti Palangos bendruomenę ir ją skaldyti. Nereikia bandyti įtikinti ir eskaluoti, jog „sėdint“ „Facebooke“ lyg Seimo rūmų posėdžių salėje, neva meilė Bučai yra kur kas didesnė, matoma geriau ir sveria daugiau nei  mums, esantiems čia Palangoje.

Mes tikrai žinome, kas yra Bučos tragedija ir Bučos žmonių skausmas, su Bučos meru nuolat telefonu bendraudavau ir tuomet, kai miestas buvo užimtas Rusijos okupantų. Mes, palangiškiai, savo palaikymą išreiškėme ne kalbomis, politikavimu, o labai konkrečiais veiksmais ir labai konkrečia pagalba kiek tai buvo įmanoma padėti okupuotam ir iš visų pusių apsuptam miestui.

Pastaruoju metu politinio ažiotažo kurstymas ir bandymas pelnyti politinius dividendus pasitelkiant ir pasinaudojant Ukrainos karo tragedija ir ypač Palangos miesto partnerio Buča yra labai neskanus ir daugeliui  nepriimtinas.

Tie, kas įsivaizduoja ir bando kurstyti, jog antkapinis paminklas – obeliskas  su visomis mažosios architektūros detalėmis – tučtuojau turi būti nugriautas, o gal net ir susprogdintas, pasakysiu  – mes nesame barbarai ir nesame Ukrainos kare siautėjančios orkos.

Mes nekviesime sprogdintojų, nepulsime su kastuvais  rausti žemes ir ieškoti, yra ar ne toje vietoje Antrojo pasaulinio karo metu žuvusiųjų sudilusių kaulų.

Viskas bus daroma civilizuotai ir taip, kad patys save gerbtume. Tad: obeliskas jau netrukus atlikus visas teisines procedūras bus nuimtas, toje vietoje atsiras nedidelė memorialinė lentelė, o visos aikštės rekonstrukcijos metu šiuolaikių technologijų pagalba bus ištirta ir tai, kas šioje vietoje yra po žeme. Taškas.

Gairės: Šarūnas Vaitkus, karas Ukrainoje, obeliskas Palangos centre, Kultūros paveldo departamentas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS