Apie visatą, meną ir honorarus | Diena.lt

APIE VISATĄ, MENĄ IR HONORARUS

Gavau laišką iš gūglo. Esu informuojama: „Susisiekite su kūrėju.“ Kas tas kūrėjas, susimąstau. Sovietmečiu gyventoje vaikystėje kūrėjas buvo vienas – tas, kuris sukūrė visatą. 

Tiesa, apie jį sužinojome nelegaliai – tikrai ne iš mokyklinių vadovėlių. Tais gūdžiais laikais jokių laisvų kūrėjų nebuvo. Net laisvų menininkų nelabai buvo, apibūdinimas „laisvas menininkas“ skambėjo kiek pašaipiai. Visi tikri menininkai turėjo darbovietes, per kurias nepatikę sovietinei sistemai galėjo būti spaudžiami. O visokie laisvi ir kiti netikri menininkai taip pat turėjo kažką rimto dirbti ir tik laisvalaikiu galėjo užsiimti savo laisvaisiais menais.

Į rinką atėjo dar vienas esą kūrėjas – dirbtinis intelektas. Gerai dar, kad jam honoraro mokėti nereikia.

Už tai dabar visi galime būti kūrėjais. Visokiausių dalykų, dalykėlių ir turinio. „Norime apsaugoti ir sustiprinti kūrėjų – autorių, atlikėjų, dainininkų, dainų kūrėjų, žurnalistų ir visų kitų autorių teisių turėtojų – teises. Jie visi yra labai varganoje padėtyje, nes dažnai negauna dalies pelno, kurį uždirba didelės interneto platformos, naudodamos jų kūrinius. Didelės JAV platformos iš to uždirba pinigus, o mūsų kūrėjų pajamos mažėja. Štai kodėl turime sustiprinti jų teises ir užtikrinti, kad platformos būtų atsakingos už savo veiksmus“, – beveik prieš penkerius metus kalbėta Europos Parlamente, kai jo ir ES Tarybos derybininkai pasiekė susitarimą dėl ES autorių teisių taisyklių internete, kurios turėjo užtikrinti sąžiningą atlygį menininkams ir žurnalistams.

Dabar į rinką atėjo dar vienas esą kūrėjas – dirbtinis intelektas. Gerai dar, kad jam honoraro mokėti nereikia. Tačiau kai kurie menininkai, kurių kūriniais jis manipuliuoja, kurdamas esą naujus kūrinius, honorarų už tai jau yra paprašę. Ir, žinoma, teisingai daro.

O visų geriausia, kad nereikia mokėti honoraro visatos kūrėjui. Juk neišsimokėtume.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Al Razis

Štai ir prisikasam prie klausimo "Kas yra niekas?" F. Wilczek sako: tuščia erdvė iš tikrųjų nėra tuštuma, ji kupina galimybių! Bet, ar nuo to mums lengviau? Nebus lengviau ir nuo to, jei tarsiu: autorės minimas Kūrėjas yra Gamta. Taip, ji honoraro neprašo. O su "nieku" elkimės pagarbiai! Tik nenupulkim iki palinkusio "abrascėlio"

Vienas žmogus pasaulyje

žino kas Visatą sukūrė. Bet slepia. Kvailas klausimas. Kol tas kūrėjas kurti nepradėjo - pasaulio nebuvo, materijos,nebuvo visiškai nieko - nei erdvės, nei laiko, nei temperatūros. Tai kur tas kūrėjas buvo ir iš ko susidėjo jei nebuvo visiškai nieko?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS