Ašys pasislinko | Diena.lt

AŠYS PASISLINKO

Mokslininkai teigia Arkties ledynus tirpstant ne dėl žmogaus veiklos, o dėl to, kad šiek tiek pasislinko žemės ašis. Neaišku, kaip ten yra, bet egzistuoja ir visuomenės ašys, kurios per tam tikrą laiką ima ir pasislenka ar apskritai mutuoja. Prisimenu, kaip sovietmečiu žmonės paskutinį mėnesio sekmadienį per naktį stovėdavo prie Kauno dramos ir Vilniaus jaunimo teatrų, nes pirmadienio rytą ten pradėdavo parduoti bilietus kitam mėnesiui. Visam mėnesiui ir nusipirkdavo. O užvakar patys žinome prie ko tas minias pamatėme, buvo ir budėjusiųjų per naktį.

Jokiu būdu nenoriu pasakyti, kad žmonės prie teatrų – dievai, o prie prekybcentrių – runkeliai, tai tie patys mūsų žmonės ir juoktis iš jų, ką su pasimėgavimu daro kai kurie "žurnalistai", yra chamizmas. Tai tas pats, kaip ką tik nusipirkus ikrų rodyti špygas senutei, nusipirkusiai pigių dešrelių. Bet visuomenės ašis akivaizdžiai persislinko link prekybcentrių teatro, toliau nuo to, kuris pačiame teatre.

Jei STT Euromasiulį būtų areštavusi užvakar, niekas to net nepastebėtų, nes žvilgsniai nukreipti visai kitur. Beje, pasiūlymas "žurnalistams": jei jau neturite, ką veikti, tai ne kukliau uždirbančius piliečius pirštais badykite, o pasidomėkite paprastu dalyku: Euromasiulis politikoje jau keliolika metų, ar gali būti, kad jis ilgai kentėjo ir neiškentęs TIK DABAR paėmė? O jei ėmė ir anksčiau, kokie sprendimai galėjo būti jo nulemti? Va čia tai būtų rimtas žurnalistinis tyrimas.

Tiek to, palikim tą, atsiprašant, politiką, tegu ilsisi ramybėje, amen. O visuomenės ašis nuo teatrų link prekybcentrių peršoko beveik akimirksniu. Internete esama unikalių Alytaus televizijos siužetų. 1998-aisiais mieste atidaroma pirmoji "Media" – minia  kaip prie "Lidlo". 1991-aisiais atidaromas "Jotvingis" – minia dar didesnė. Įstabu tai, kad pastarasis atidarymas vyksta sausio 15-ąją, t.y. dvi dienos po telebokšto šturmo! Žmonėms tas nė motais, apsipirkti svarbiau. Minios apsipirkti grūsdavosi ir sovietmečiu, tačiau tada jos stovėdavo ir prie teatrų, kodėl dabar nebe? Gal teatrams keltis į "Lidlą", bus daugiau žiūrovų?

Juokas juokais, tačiau esu surengęs kūrybos vakarą "Maximoje". Plungėje jos patalpose veikia biblioteka – tai šiek tiek keista. Dar keisčiau, kad į vakarą atėjo keletas atsitiktinių pirkėjų su pilnais produktų maišeliais, atidžiai klausėsi, po to gražiai dėkojo. Gal ne vien dešrelėmis gyvas mūsų žmogus, gražių ir kultūringų žmonių sutiksi visur, net ir eilėje prie "Lidlo". Todėl iš tokio žmogaus šaipytis nežadu, tai jo laisvė – laisvė pasirinkti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

A

Prie teatro kaip ir prie maximos eilių nėra tik dėl kainų.

YES

Yra tokia kategorija žmonių , kurie nuolat varo į prekybos centrų atidarymą. Pasistumdo, pabėdavoja, kad pinigų neturi, kad sovietmečiu buvo geriau, sau ir kitiems nervus pagadina.....YRA TOKIA KATEGORIJA ŽMONIŲ...

hmm

Kodėl manoma, kad prie Lidlo stovėjo biedni žmonės? Šiaip jau ar tai Lidlą ar Akropolį ar iDealą atidarydavo, tai visuomet būdavo masės žmonių. Tiems žmonėms tiesiog patinka atidarymai. Mano mama irgi varėsi į Lidlą pasižmonėti, nes jai patinka atidarymai. Uždirba žmogus apie 1000 EUR ir tikrai ne dėl kainų ėjo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS