E.būdas senovės lietuvių | Diena.lt

E.BŪDAS SENOVĖS LIETUVIŲ

Lietuva tebegyvena pagal geriausias biurokratines tradicijas. Išties kodėl daryti paprastai, jei sudėtingiau įdomiau? Ar reikėjo mums milijonų milijonus kainavusios e.sveikatos sistemos, kuri skęsta vandenyje, nors dažnai neveikia ir sausumoje? Gelbėjimo ratas – sena receptų knygelė.

Atsisakius popierinių gimimo, santuokos ir mirties liudijimų, jų vis tiek reikalaujama visomis svarbiomis progomis. Ko verti labai brangūs e.valdžios vartai, jei pro juos valdininkai patys negali pasižiūrėti, ar pilietis tikrai gimė, vedė, ištekėjo ir ar dar nenumirė?

Nori parduoti nekilnojamąjį turtą – pasirūpink kalnu pažymų. Kad neskolingas už elektrą, dujas, už šaltą, šiltą bei karštą vandenį, šilumą ir namų valdybai ar bendrijai už administravimą – negana parodyti kiekvieną mėnesį atsiunčiamos sąskaitos už suteiktas paslaugas. Ten aiškiausiai parašyta, kiek praėjusį mėnesį prikapsėjo mokesčių, koks balansas (skola ar permoka). Bet. Kodėl privalu tam pačiam butų ūkiui pristatyti jo paties pašto dėžutėn metamų popierinių sąskaitų elektronines kopijas? Pažymų išdavėja neturi kompiuterio? Per brangu nupirkti? Tikrai pigiau būtų ją atleisti.

Ko verti labai brangūs e.valdžios vartai, jei pro juos valdininkai patys negali pasižiūrėti, ar pilietis tikrai gimė, vedė, ištekėjo ir ar dar nenumirė?

Aiškiau nei aišku, jei savininkas trejetą mėnesių delsia atsiskaityti, jis atiduodamas skolų išmušinėtojams. Ši paslauga teikiama ir karantinų metu, nesvarbu, kad šeimininkai dirba nuotoliniu būdu iš kitoje savivaldybėje esančios sodybos, laikosi Vyriausybės paskelbtų nurodymų atsisakyti kelionių. Aišku, pašto dėžutės ant durų nepatikrinimas nuo kaltės neatleidžia. Bet. Šiais laikais net maži vaikai turi e.paštą. Btų ūkio tarnybos tas išradimas dar nepasiekė.

Su elektronika Lietuvai ir kitose srityse dar nepakeliui. Kol buvo pataisyti teisės aktai, kad Seimo nariai galėtų posėdžiuose dalyvauti nuotoliniu būdu, upės krokodilo ir begemoto ašarų išlieta. Vis dėlto įteisintas toks darbo būdas.

O štai vienam išrinktajam, nusprendusiam, kad politika nėra švarus darbas, mesti parlamentaro mandato e.būdu neįmanoma. Įstatymas neleidžia. Graudu. Visi įstatymai keičiami, lopomi. Šio negalima?

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nesvarbu

sventa teisybe

Zdramy

O, pats ar pristatei redakcijai popierinę pažymą, kad nesi trenktas ir turi teisę rašyti pamokymus kitiems?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS