Garbė su išimtimis | Diena.lt

GARBĖ SU IŠIMTIMIS

Prieš šimtą metų Lietuvos karo mokykloje pačiame Nepriklausomybės kovų įkarštyje jaunos šalies būsimiems karininkams buvo aiškiai suformuluota, kaip ginti garbę: „Jei tave įžeidžia žodžiu – reaguok smūgiu, jei tave užgauna veiksmu – reaguok ginklu!“

Anuomet Lietuvos kariuomenės karininkas turėjo vadovautis aukščiausiais moraliniais principais, būti drausmingas, teisingas, sugebėti susiorientuoti sudėtingose situacijose, gerbti kitų nuomonę, mokėti bendrauti su įvairaus amžiaus, išsilavinimo, tautybės, tikybos bei profesijos asmenimis.

Trumpai kalbant, garbė arba nepriekaištinga reputacija karininkui buvo vienas svarbiausių prioritetų, panašu, taip turėtų būti ir dabar.

O kaipgi generolų generolui, kariuomenės vadui, ar jam reputacijos klausimas negalioja, ar, jo supratimu, garbė gali turėti išimčių?

Juk ne šiaip sau šalies Prezidentas, šiemet sveikindamas Karo akademijos absolventus karininko laipsnio suteikimo ceremonijoje, pabrėžė: „Kad ir kokie iššūkiai jūsų lauktų ateityje, saugokite jums patikėtą brangenybę – karininko garbę.“

Tad, regis, kariuomenėje garbė – svarbus dalykas. O kaipgi generolų generolui, kariuomenės vadui, ar jam reputacijos klausimas negalioja, ar, jo supratimu, garbė gali turėti išimčių?

Galbūt, nes juk ir garbės daktarų, ir garbės piliečių, jau nekalbant apie garbės narius, garbės konsulus ir garbės profesorius, taip pat garbės pirmininkus, būna visokių.

Tai kodėl karininko garbei negali būti taikomos išlygos? Na, valdiški butpinigiai už buto nuomą iš nuosavo sūnaus. Ir kur čia nusižengimas? Jei kažkas įžvelgia interesų konfliktą, nuomos sutartį galima ir nutraukti. Tačiau trauktis iš karo vado pareigų, gal juokaujate? O kaip paniekintas žurnalistas?

Prieš šimtą metų toks rašeiva pagal anų metų karininkų garbės kodeksą, matyt, dar ir į dantis būtų gavęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

astai

nejuokink su ano meto karininkų garbe. Pats nesu matęs bet Lelešius Grafas rašo - karininkų gali sutikt net pas raudonuosius. Va tokia ir garbė - priešui tarnauti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS