Kad išsvajotos atostogos neapkarstų | Diena.lt

KAD IŠSVAJOTOS ATOSTOGOS NEAPKARSTŲ

Artėjant vasarai visos mintys sukasi apie laukiantį poilsį, keliones ir nekasdienes patirtis. Aptarkime, ką pravartu apgalvoti, kad šios nekasdienės patirtys neapkarstų, pavyktų išvengti netikėtų išlaidų ir netektų permokėti už poilsį.

Kaip viskas prasideda

Per atostogas norisi atsipalaiduoti ir dėl nieko nesukti galvos. Tam, kad tai taptų realybe, svarbu atlikti namų darbus: suplanuoti ne tik kur norite keliauti ir ką nuveikti, bet ir atostogų finansus. Planavimas leis objektyviai įvertinti, ką galite sau leisti per atostogas, ir išvengti spontaniško išlaidavimo.

Sudarydami atostogų biudžetą numatykite, kiek atsieis transportas iki atostogų vietos ir joje, nakvynė, – tai didžiausios išlaidų eilutės. Patogu, kad, planuojant iš anksto, būtent šias išlaidas įmanoma išdėlioti per ilgesnį laiko tarpą. Tarkime, kelionės, įėjimo į lankytinus objektus ar renginius bilietus įsigyti vieną mėnesį, o už apgyvendinimą sumokėti kitą.

Planuodami kelionę pagalvokite ir apie tai, kiek galite išleisti pramogoms ir maistui. Kad būtų paprasčiau stebėti išlaidas, pravartu numatyti aiškiai apibrėžtą sumą, kiek galite išleisti per vieną dieną. Jei dienos pabaigoje pastebėsite, kad viršijote numatytą sumą, kitą dieną pasistenkite išleisti mažiau, kad išlaviruotumėte savo numatytame biudžete.

Atminkite, kad atostogų biudžetą planuojate iš sumos, kuri lieka atskaičiavus būtinas išlaidas namuose iki ir po atostogų. Poilsio džiaugsmai kaipmat pasimirš, jei, grįžus iš atostogų, paaiškės, kad būsto nuomai ar paskolai skirta suma išleista atostogoms.

Svarbu: tinkamai pasiruošus atostogoms, neplanuotas išlaidas galima minimizuoti ar net visiškai jų išvengti. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sumažinti išlaidas

Sumaniai planuojant atostogas, daugelį išlaidų galima sumažinti. Kad nepermokėtumėte už skrydžius, venkite kelionių sezono metu arba skrydžius rinkitės savaitės vidurio vakarais – taip net ir kelionių sezono metu galima žymiai sutaupyti. Lyginkite kainas ir venkite kelionių paketų: paprastai jie brangesni nei savarankiškai suplanuotos kelionės.

Išlaidas pramogoms ir maistui irgi galite gerokai sumažinti. Vasarą didžiuosiuose pasaulio miestuose vyksta gausybė renginių ir festivalių po atviru dangumi, kurie visiškai nemokami ir leidžia patirti autentišką vietos kultūros ir meno vyksmą. Maistą, apsistojus apartamentų viešbutyje ar išsinuomojus būstą, galima gamintis namuose – taip tikrai pavyks išleisti mažiau, nei nuolat valgant kavinėse ir restoranuose. Paprastai pigiau maisto galima įsigyti ir turguose ar gatvės kavinėse.

Taigi, sumaniai planuojant ir kūrybingai taupant, netgi tie, kurie nėra tikri, ar gali sau leisti atostogauti, atras netikėtų galimybių.

Išvenkite netikėtumų

Kiekvienas bent sykį išsiruošęs į kelionę žino, kad, net ir labai kruopščiai viską suplanavus, sąskaitą gali patuštinti netikėtumai, kurie toli gražu ne visuomet malonūs. Tad atostogų biudžete rekomenduojama numatyti neplanuotų išlaidų eilutę. Tačiau ką daryti, kad ji atostogų biudžete nepramuštų skylės?

Tinkamai pasiruošus, neplanuotas išlaidas galima minimizuoti ar net visiškai jų išvengti. Tarp dažniausiai pasitaikančių nemalonumų kelionių metu – situacijos, dėl kurių tenka atšaukti keliones ar keisti jų datas, skrydžių sutrikimai, prarastas bagažas, sveikatos bėdos.

Jei numatyta kelionė susijusi su daugiau galimų rizikų, verta pasidomėti papildomu kelionių draudimu.

Beveik visose šiose situacijose gali pagelbėti kredito kortelė, į kurios paslaugų sąrašą įeina kelionių draudimas. Atsiskaitant tokia kredito kortele, kompensuojamos skrydžių vėlavimo, atšaukimo, bilietų keitimo, bagažo praradimo, kelionės nutraukimo ir panašios išlaidos.

Na, o jei numatyta kelionė susijusi su daugiau galimų rizikų, verta pasidomėti papildomu kelionių draudimu.

Pasiruošimo atmintinė

Atostogas gali pabranginti ir, pavyzdžiui, nebegaliojantis asmens tapatybės dokumentas. Štai skubiai, per vieną darbo dieną, pagaminti  asmens tapatybės kortelę atsieis 100 eurų, nors įprasta tvarka, gaminant per mėnesį, jos kaina tesiekia 10 eurų.

Taigi, likus maždaug šešioms savaitėms iki kelionės, patikrinkite, ar galioja kelionės dokumentai. Užsisakykite vizas, specialius vairavimo pažymėjimus ar kitus dokumentus, jei to reikia. Taip pat tai metas pasidomėti kelionių draudimu, specialiomis sąlygomis ir įspėjimais kelionės šalyje, skiepais, jei tokie reikalingi.

Likus dviem ar trims savaitėms iki kelionės, pasidomėkite atsiskaitymo galimybėmis šalyje, pasirūpinkite, kad kelionėje turėtumėte galiojančią kredito ar mokėjimų kortelę, jei reikia – ir grynųjų.

Tai laikas pasirūpinti naminių gyvūnų priežiūra, jei jie nekeliauja kartu, pagalvoti, kas, nutikus netikėtam atvejui, galėtų pasirūpinti jūsų būstu, o gal tiesiog kartkartėmis apsilankyti jūsų namuose ir palaistyti gėles.

Kai finansiniai ir kiti klausimai sustyguoti, beliks laukti išvajotų atostogų, laikytis plano ir poilsiauti nejaučiant finansinio nerimo.

GALERIJA

  • Kad išsvajotos atostogos neapkarstų
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS