Kaip užverti Pandoros skrynią | Diena.lt

KAIP UŽVERTI PANDOROS SKRYNIĄ

Žydų bendruomenė uždarė Vilniaus sinagogą, nes, kaip patys sako, turi užtikrinti savo žmonių saugumą. Įvertinus bent jau pastarojo šimtmečio šios tautos istorinę patirtį, toks atsargumas gal kiek perdėtas, bet suprantamas.

Mat tautininkai sostinėje nusiteikę mitingui prie paminklo Karaliui Mindaugui. Šie nepatenkinti Vilniaus mero sprendimu atsisakyti atminties ženklų prieštaringai vertinamiems Antrojo pasaulinio karo laikų veikėjams.

R.Šimašiaus demaršui nepritaria ir jaunasis konservatorių lyderis Gabrielius L., savo feisbuke "mero karštakošiškumą" prilyginęs "S.Tomo mojavimui "istorines klaidas" taisančiu plaktuku".

O šis abejotinas personažas, kuriam už minėto plaktuko heroiką jau kadaise skirtas 50 dienų areštas (tik vargu ar teismo sprendimas įvykdytas iki šiol), virtualioje erdvėje tik ir trina rankas: "Aš laimėjau!"

Bet netyla ir kiti reikalavimai: "Pašalinta atminimo lenta turi būti grąžinta!", o alėja turi vėl būti pervadinta K.Škirpos vardu, nesvarbu, kad jis buvo "truputį antisemitas".

O dar profesoriaus eilėraštis su "Marija šventa žydelka", kurio leksikos, ką jau kalbėti apie metaforas, net tautiečiai ne visada supranta, tad ko norėti iš kitataučių, kaip reikiant įpylė žibalo į R.Šimašiaus plačiai atvertą Pandoros "lobių" skrynią.

"Ar meras pradėjęs kultūrinį karą, išliks vienodai teisingas visoms Kraujo žemių aukoms? Po šio vienasmenio, nederinto, neišdiskutuoto veiksmo, kaip įžeidimas atrodo laisvos šalies sostinėje esantys sovietinių totalitarinių kolaborantų simboliai. Ar čia drąsos nebeužteks?" – savo feisbuke klausė Gabrielius L.

Ir čia verta priminti itin toliaregišką ir išmintingą dar nepriklausomybės pradžioje priimtą klaipėdiečių sprendimą – atsisakius senųjų stabų, naujų gatvių ar kitų viešųjų erdvių uostamiestyje nevadinti jokių istorinių asmenybių vardais, kad ateityje būtų išvengta bet kokių nereikalingų interpretacijų, mitingų, ginčų ar net sinagogų (kad ir simbolinių) uždarymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Pandoros skrynia bus uzdaryta ,kai dziu toros[atrodo]ishpazintojai,,arabai---zydai nustos ieshkoti "riesutu" ne toje vietoje..kuomet tos religijos zmones suteiks savo vaikams ir anukams ramybes ir pozityva[[nustos vis virkauti,,gailetis saves] kuomet ju "atzalos " gime -----bus laisvi ,,,kaip visi musu Planetos gyventojai praeje nelaimiu ,kanciu ,praradimu keliais ,,,bet netashkantys amzinai neapykantos seiliu,,duokite savo zydukams pozityva,salia rusiuku ,lietuviuku ,prancuziuku,,jusu vaikai nori lygybes,kad juos neisskirtu ,,ir nezemintu o tada Pandoros skrynia uzsidarys...

kauniete

...bet nuvykus I Vokietija nedauzau vokishku atminimo heroju ,,ju relikviju,nes esu europiete ir gerbiu save ypatingai svetur!!

kauniete

tai ,ka veikia zydu draugijos vadove kurkliankay ,kurstydama ir ishsaukdama lietuviu pasipiktinima jos bendrais --netelpa I jokius padorumo remus [Lietuvoje gyveno daugybe zydu [nes neturejo savo valstybes];[[.;;zydai budami arabai eme ishpazinti kita religija ,nei ju kraujo broliai ….ir ta religine pasaka juos ishstume is arabijos,,jie labai itikejo savo religiniais vadovais ir pasklido po Pasauli ---laukdami "ateisiancio MESIJAUS" ta ju religine nesamone atneshe zydu religijos zmonems tiek nelaimiu ,,kad baisu ir pagalvoti===kaip ju Dievas[atrodytu geruolis!!]] j"judush" tikejimo pasekejams uzverte tiek baisiu nelaimiu,,,..buvo baisu,taciau,kiek zinau,Lietuvoje," piovesi " partijos ,o kitatauciams jokiu pogrom nebuvo,,kiekviena Tauta gina savo valstybinguma ir I svetimus ziurima idemiau,,,,bet kurklianskiy prieshpriesha Lietuvos pagrindiniai tautos daugumai!! yra labai pavojinga ,nezadanti nieko protingo ir nuosaikaus, [niekinu vokishkuosius fasistus !!!,,bet nuvykus I
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS