Kalboms metas padėti tašką | Diena.lt

KALBOMS METAS PADĖTI TAŠKĄ

Mėnuo praėjo po Kovo 11-osios, po mano kalbos Seime Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo proga. Pasirodo, šis mano pasisakymas sulaukė nemenko atgarsio ir tarp klaipėdiečių.

Buvęs Klaipėdos miesto tarybos pirmininkas Vytautas Čepas pakvietė miestiečius padiskutuoti tema "Ko nepasakė Zita Šličytė?".

Apie tai buvo rašyta dienraštyje "Klaipėda" ("Z.Šličytės kalba vis dar tebejaudina", 2022 04 04).

Vis dėlto įsivėlė vienas netikslumas. Diskusijoje nuskambėjo frazė, kad aš esą savo kalbą iš anksto pristačiau Signatarų klubo valdybai.

Noriu pabrėžti, kad iki mano kalbėjimo tribūnoje niekas tos kalbos nematė, neskaitė ir negirdėjo. Signatarų klubo valdyba tik svarstė, kas kalbės Kovo 11-ąją Seime.

Iš 7 valdybos narių keturi balsavo, kad kalbėčiau aš, o trys tam nepritarė. Bet nė vienas jų nežinojo, ką aš kalbėsiu. Valdyba nutarė, kas kalbės, o ne ką kalbės. Kitaip ir negalėjo būti, jei mane kas nors būtų cenzūravęs, aš apskritai nebūčiau kalbėjusi.

Juolab tai buvo įprasta, niekuo neišskirtinė kalba su kritika įstatymų leidybai. Teisininkai puikiai suprato, kas čia buvo pasakyta. Tai buvo asmeninė mano kalba, niekas į ją nesikišo, niekas jos necenzūravo, niekas man teksto nerašė, niekas man nevadovavo.

Dabar atrodo, kad visiems protas pasimaišė, matote, kaip pas mus įgyvendinama konstitucinė teisė – kritikuoti.

Bet man dabar skambinėja visokie veikėjai ir vis bando išklausti, su kuo aš suderinau tą kalbą, kas ją iš anksto skaitė. Dabar išeina, kad Signatarų klubas atsakingas už mano kalbos turinį.

Dar kartą pabrėžiu, Signatarų klubas turi 7 žmonių valdybą, ir kai jiems buvo pasakyta, kad vienas jų deleguotas žmogus gali Kovo 11-osios proga pasisakyti, tai jie svarstė, kas kalbės. Buvo nubalsuota, kad kalbėsiu aš, ir tuo reikalas pasibaigė.

Dabar atrodo, kad visiems protas pasimaišė, matote, kaip pas mus įgyvendinama konstitucinė teisė – kritikuoti.

Nekelčiau šio reikalo į viešumą, bet kai kurių asmenų esu primygtinai spaudžiama prisipažinti, kas tą mano kalbą iš anksto skaitė, suderino ir praleido.

Tiems, kurie neišgirdo ir nesuprato, pasikartosiu: niekas tos kalbos nematė, kol aš išėjau į tribūną.

Juolab ne visi signatarai ir pritaria mano nuomonei, todėl nereikėtų visiems signatarams primesti, kad jie sutinka su tuo, ką kalbėjau.

Sulaukiau net tokių pasisakymų, jog turėčiau būti teisiama už tai, kad pasisavinau signataro vardą.

Niekada niekam gyvenime nesakiau, kad aš esu signatarė. Nuo 1990 m. balandžio iki 1992 m. buvau Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatė. Tik tiek.

Apskritai nemažai dalykų, susijusių su mano asmeniu, viešumoje yra netikslūs. Vienur internete parašyta, kad aš priklausau socialdemokratų partijai, kitur – kad konservatorių.

Noriu pabrėžti, jog esu nepartinė, jokiai partijai niekada nepriklausiau. Aš ir į Klaipėdos miesto tarybą buvau išrinkta kaip nepartinė.

Todėl pats laikas visoms tokioms kalboms padėti tašką.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

natalija

Gerbema Zita ruoškitės dar seime padirbėti Tokiu protingu sveiku lietuvai sprendimu ta dabartine visa šaika sudėjus visus į kruva proteliu nepasižymi

Galėtų

dažniau raštiškai visus gnydas kokiam portale praskalbt.Laba reik tokiu žmoniu blaivinančiu prota ir sakančiu teisybe. Šturmanų politikoje

Klpd.

Signatarų klubas turėtų džiaugtis ir labai dėkoti gerb.Šličytei, kuri pakėlė jo reitingus visuomenės akyse. Ponia Zita nuskambėjo kaip Teisybės Sakytoja o tuo pačiu ir kiti signatarai žmonių akyse pakilo, o tas labai gerai asmeniniuose vertinimo reikaluose..Kas iš eilinių piliečių, ką gali pasakyti apie šį klubą? Ogi nieko. Na pasirašė kažką kažkada..na susibūrę svarstė, priėmė Lietuvai svarbius sprendimus..O šiaip tai teko girdėti kad ponai lygtais save prisikyrę ,,prie ponų".. dauguma gana pasikėlę..su bet kuo nekaba..:D) O ponia Valionytė dar ir aršiai reikalavo signataram kaip lygesnių už lygius nemažų materialinių privilegijų..(Negražiai taip atrodė..:D) Taip kad klubas tegul tik didžiuojasi ir džiūgauja o tai jų kaip ir nebuvo visus 35 metus:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS