Lenktynėse su laiku | Diena.lt

LENKTYNĖSE SU LAIKU

Dar tebedega kapuose žvakutės. Tiek jų palikome! Kapinėse dažniausiai regėjome masyvias cemento paklotes ir galybę žvakių. Dar degs, kai mes, jau ir pamiršę mirusiųjų namus, įsisuksime į kalėdinių puošmenų lentynas parduotuvėse (čia Vėlines akimirksniu pakeičia Kalėdos).

Kapinės plėsis ir plėsis, keldamos galvos skausmą savivaldybėse: kur laidoti žmones? Štai Klaipėdoje naujų kapinių paieška įstrigusi pato situacijoje, nors apie jų būtinybę prabilta prieš du dešimtmečius. Tad suprantama euforija reportažuose iš naujųjų Šiaulių kapinių. Prieš pat Vėlines atidarytos beveik 20 metų planuotos Daušiškių kapinės, kuriose numatyta per 6,2 tūkst. kapaviečių. Betgi po 20 metų verkiant reikės naujų. Lietuva netrukus bus užklota luitais: kapai masiškai dengiami betono plokštėmis, nes senstantys ir po pasaulius išsilakstę tautiečiai nebepajėgia jų prižiūrėti.

Europoje seniai ieškoma sprendimų, ne kaip plėsti kapines, o kaip grąžinti joms skiriamus milžiniškus plotus gyvųjų reikmėms. JAV skaičiuojama, kad iki 2042 m. mirusiesiems palaidoti prireiks 130 kv. mylių ploto (prilygsta Las Vegaso teritorijai). O mažytę Lietuvą suvis nekropoliams teks užleisti...

Net ir pradėję laidoti artimuosius vertikaliuose kolumbariumuose, tvarkomės juose kaip kapavietėse.

Klausantis žinių iš naujųjų kapinių Šiauliuose atidarymo suskambo viltingas sakinys: čia svarstoma įrengti horizontalųjį kolumbariumą. Konservatyviesiems lietuviams tai būtų variantas: ir vilkas sotus, ir avis sveika. Mat net ir pradėję laidoti artimuosius vertikaliuose kolumbariumuose, tvarkomės juose kaip kapavietėse. Argi ne tokį atgrasų vaizdą matėme Petrašiūnuose? Kiekvienoje metalinių spintų lentynėlėje – puošmenos pagal kiekvieno skonį, ant žemės – kalnai žvakių ir gėlių. Apie estetiką nė kalbos nėra.

Idėjų lygiu Lietuvoje jau gyvuoja naujojo amžiaus kapinės, kuriose vos 4 ha teritorijoje būtų galima sutalpinti apie 30 tūkst. kapaviečių, o visi antkapiai būtų vienodi, taip simbolizuojant lygybę tarp išėjusiųjų Anapilin. Betgi ar lietuviai išgyvens be darželių kapinėse?..

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Meškutė

Pritariu.Pati prašau šeimos mane kremuoti , o urną užkasti kape prie mylimos Mamos.

krematoriumas

kai pagalvoji, kiek daug problemų automatiškai išsispręstų, jei žmonės nebūtu riboti, kvaili ir principingi. užtektu gi pastatyti bokštus arba šulinius pelenams laikyti, ir to užtektu visiems tūkstančiams metu, juk esame tik žemės dulkes, visi iš jos yščių, nieko daugiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS