Lietuvos advokatūra: ar STT neklaidina visuomenės? | Diena.lt

LIETUVOS ADVOKATŪRA: AR STT NEKLAIDINA VISUOMENĖS?

  • 1

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) 2020 m. veiklos ataskaitoje tvirtinama, kad joje remiamasi faktais, kurie sugriaus viešojoje erdvėje sklandančius mitus. Vis dėlto Lietuvos advokatų atstovai mano, kad dokumentas ne tik neišsklaido mitų, bet sukuria jų dar daugiau. Ataskaitoje pabrėžiamas laisvųjų teisinių profesijų, tarp jų ir advokatų, savivaldų neatsparumas korupcijai, profesijos tolerancija nederamam kolegų elgesiui, tačiau šių skambių teiginių esą nepatvirtina jokie žinomi faktai.

Nerimą keliantis deja vu

Lietuvos advokatūra kelia klausimą, kuo remiantis buvo padarytos skambios prielaidos, liečiančios laisvųjų profesijų atstovus, tarp jų ir advokatus, įvertinant savivaldų neatsparumą korupcijai ar profesijų toleranciją nederamam kolegų elgesiui.

Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė sako tikėjęsis rasti ataskaitoje kandžių replikų advokatų ir visos advokatų savivaldos atžvilgiu, ypač po to, kai Europos Žmogaus Teisių Teismas priėmė Advokatūros skundą dėl STT veiksmų ir Kriminalinės žvalgybos reguliavimo. Vis dėlto detaliai susipažinęs su visu ataskaitos turiniu, liko nemaloniai nustebintas. Jo nuomone, tarsi vėl sugrįžtama į 2019 m.

"2019 m. buvo precedento neturintis laikotarpis, kai kaip grybai po lietaus dygo teisės aktų iniciatyvos, nukreiptos prieš advokatūrą. Įvertinęs situaciją, Europos advokatūrų tarybos prezidentas kreipėsi į Lietuvos Prezidentą, atkreipdamas dėmesį į būtinybę saugoti ir užtikrinti Lietuvos advokatūros savarankiškumą ir advokatų profesines garantijas. Visoje Europoje advokato profesijos paskirtis yra suprantama kaip teisės viršenybės, žmogaus teisių ir demokratijos užtikrinimas. Šių metų STT veiklos ataskaitoje pateiktas apibendrintas visos profesijos vertinimas sukelia pagrįstų abejonių, ar Lenkijos, Vengrijos, o pastaruoju metu jau ir Bulgarijos teisės viršenybės naikinimo pavyzdžiai kažkam nėra siekiamybė", – komentavo Advokatų tarybos pirmininkas.

Pasigedo pagrįstumo

Lietuvos advokatūros pirmininko pavaduotojo Mindaugo Kukaičio teigimu, tokie klausimai nebūtų keliami, jei prie skambių prielaidų būtų pavyzdžių, faktų ir būtų aišku, kuo ataskaitoje remtasi, darant tokias išvadas.

"Tarptautinėje bendruomenėje yra įprasta daryti studijas, susirinkti informaciją iš visų suinteresuotų šalių, nusistatyti kriterijus, rodiklius, juos palyginti ir tik tada daryti apibendrinimus, pateikiant aiškius faktus. Vieno sakinio prielaidos be faktų yra nesolidu. Lietuvos advokatūra nebuvo sulaukusi jokio užklausimo iš STT apie pačią savivaldą ir jos veiklą, nebuvo prašyta pateikti nė vienos ataskaitos apie sprendimus dėl advokatų veiklos sustabdymų ar išbraukimų iš praktikuojančių sąrašų ar kitokių duomenų, susijusių su savivalda", – sako M.Kukaitis.

Anot prof. dr. I.Vėgėlės, Advokatų taryba yra patvirtinusi gaires dėl nulinės tolerancijos galimoms korupcijos apraiškoms advokato profesinėje veikloje. Šiose gairėse pabrėžiama, kad advokato profesinė veikla yra nesuderinama su patarimu duoti, reikalavimu duoti ar tarpininkavimu perduodant kyšį bet kuriam asmeniui.

Lietuvos advokatūra nebuvo sulaukusi jokio užklausimo iš STT apie pačią savivaldą ir jos veiklą, nebuvo prašyta pateikti nė vienos ataskaitos.

"Korupcijos prevencijos mokymai yra privalomųjų advokatams ir advokatų padėjėjams mokymų dalis, – pažymi jis. – Lietuvos advokatūra viena pirmųjų iš visų Lietuvoje veikiančių asocijuotų struktūrų savo finansines ataskaitas paprašė vertinti nepriklausomų auditorių dar tuomet, kai tai nebuvo privaloma. Advokatūra atidžiai tikrina kiekvieno pareiškėjo į advokatus atitiktį etikos standartams, jau esantiems kolegoms keliami tokie patys itin griežti reikalavimai – esant pagrįstų duomenų, Advokatų taryba stabdo advokato veiklą arba braukia iš advokatų sąrašo."

Anot prof. dr. I.Vėgėlės, per metus advokatūra, vadovaudamasi Advokatų etikos kodeksu, išnagrinėja beveik 300 drausmės bylų. "Iš šalies žvelgiant, gerokai kitaip atrodo pačios STT veikla: praeitais metais, kilus pagrįstų abejonių dėl vieno agento veiksmų atitikties teisinės valstybės principams, dėl kurių vėliau STT vadovas aiškinosi Seime, pastaroji vos prisivertė pradėti tyrimą, o tyrimas buvo vykdomas taip atmestinai, kad buvo prarasti esminiai įrodomieji duomenys, suėjo drausminės atsakomybės senatis. Apie savo pareigūnų nederamo elgesio vertinimą etikos standartams apskritai negirdėjome. Ko gero, tokio vertinimo STT apskritai atlieka", – pastebi Advokatų tarybos pirmininkas.

Tarptautinė tendencija

Pastaruoju metu Europos Taryba buvo priversta pripažinti, kad advokato profesija tiek individualiu, tiek ir instituciniu požiūriu patiria vis daugiau spaudimo. Todėl visiškai neseniai patvirtino, kad bus rengiama tarptautinė priemonė – Konvencija dėl advokato profesijos – saugosianti teisinės valstybės ir žmogaus teisių sargus – advokatus.

Naujai parengtu dokumentu bus siekiama užtikrinti gynybos ir atstovavimo teismuose principus: advokato nepriklausomumą, kliento paslapties svarbą, draudimą susipažinti su advokato paslaptį sudarančia informacija ir kitus, kuriuos valdžios ir teisėsaugos institucijos sistemingai linkusios̨̨ aiškinti siaurinančiai, o neretai ir pažeisti.

"Net ir ES valstybėse narėse neretai susiduriama su mėginimais užtildyti, spaudimu, grasinimais ir net nužudymais dėl advokato profesinės veiklos. Pavyzdžiui, Nyderlanduose 2019 m. rugsėjį buvo nušautas vieno iš pagrindinių organizuoto nusikalstamumo byloje liudijančio asmens advokatas Derkas Wiersumas. Vertinant tarptautinį kontekstą, ar minėtas pareiškimas STT metinėje ataskaitoje negalėtų būti laikytinas mėginimu daryti spaudimą nepriklausomai Lietuvos advokatūrai?" – apie tarptautinės advokatų bendruomenės nuotaikas dėstė Lietuvos advokatūros sekretorius Paulius Griciūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nepriklausoma nuomone.

Bullshit job,arba sudmaliu darba atlieka ta jusu advokatura ir aplamai visa sena sovietiniais pagrindais sukurta teisesauga-teisekura.Jusu klanas,nekuriantis jokios vertes visuomeneje,turi buti pertvarkytas,apribotas,nes jums iki vakarietisko lygio kaip kiaulei iki menulio.O STT tik menka dali jusu nuodemiu paviesino.,tas jusu persipynes prokuroru,teiseju ,advokatu kamuolys painesnis uz Gordijaus .mazga.Visi zino,kad ne policija,kaip buvo anksciau,o teisejai,advokatai,medikai iri valdinykai korumpuociausi liko,nes is to gyvena.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS