Olimpinė diplomatija | Diena.lt

OLIMPINĖ DIPLOMATIJA

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno jaunesnioji sesuo Kim Yo Yong, vadinama viena artimiausių brolio patikėtinių, anksčiau šį mėnesį lankėsi Pietų Korėjoje ir pakvietė šios šalies lyderį Moon Jae-iną apsilankyti Pchenjane. Ką reiškia šis Šiaurės reveransas?

Tai gali būti taktinis ėjimas – Šiaurės Korėja tiesiog siekia sušvelninti jai taikomas tarptautines sankcijas, ir tam yra būtinas dialogas su tarptautine bendrija. Pietų Korėjos parama būtų labai reikšminga. Kadangi Moon Jae-inas – diplomatines priemones akcentuojantis Pietų Korėjos lyderis, Pchenjanas atsisakė karingos retorikos. Gali būti ir taip, kad Kim Jong Unas, kaip aiškina kai kurie analitikai, gali siekti įvaryti pleištą tarp Seulo, Tokijo ir Vašingtono. Nors šis aljansas atrodo nepajudinamas, Pietų Korėjoje ir Japonijoje girdėti daug protesto balsų, ypač prieš tolesnę konflikto Korėjoje eskalaciją.

Kalbant apie strateginius tikslus, galbūt Šiaurės Korėjos lyderis planuoja santykių atšilimą, nes jo planuose yra Korėjų susivienijimas?

Žvelgiant iš ekonominės perspektyvos, Pchenjanas galėtų pasiūlyti Seului pigią ir disciplinuotą darbo jėgą, o Pietų Korėja – technologijas. Tai būtų abipusiškai naudingas sandoris. Tačiau Pietų Korėjos kapitalo įsigalėjimas Šiaurėje tiesiogiai grasintų Kimų dinastijos valdžiai. Ar Kim Jong Unas ir už jo stovinti nomenklatūra pasirengę ją atiduoti? Be to, kyla klausimas, ar susivienijimo planas susilauktų tarptautinės paramos? JAV vargiai yra suinteresuotos konflikto deeskalacija Korėjos pusiasalyje – tai įrodo ne tik karinga Vašingtono retorika, bet ir nuolatinis karinių raumenų demonstravimas. O ir Kinija šiuo metu laikosi itin atsargios tarptautinės politikos, tad ją, ko gero, taip pat tenkina status qou Korėjos pusiasalyje.

Laikas parodys, ką reiškia ši olimpinė diplomatija: ar siekiama trumpalaikių (taktinių), ar ilgalaikių (strateginių) tikslų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Saulius

Jokia tauta savaime skilti nenori ir neskyla, tik išorės ideologijos ją perskrodžia į dvi nesveikas viena kitos atžvilgiu dalis. Po to pajėgesnės valstybės pripumpuoją investicijų, kad perviliotų rojaus įvaizdžiu pasilikusią anapus... Su Korėja tai nepavyko... Maža to, atskelta tautos dalelė, užgrūdinta kovose už išlikimą bei stebėdama kas vyksta pasauly, suprato, jog be atomo, ji bus, Trumpo žodžiais tariant: "Tik teritorija kviečianti nusikaltėlius į puotą (suprsk - apiplėšti...)". Tiesa, jis tai pasakė ne tame kontekste, nors atitiktis 100 procentinė, o kalbėdamas apie mokytojų apginklavimą prieš ginkluotus mokinius... bei suvaržius vidaus ginklų pardavimą. Nes, TIK kapitalo kuriamos valstybės piliečiai, pasiekė savo vidaus nusikaltimo apogėjų tokiam lygmenį, jog apribojus ginkluotę, neginkluoti gyventojai taptų nusikaltėlių puotos vieta. Na, o kas liečia Korėją, tai suvienijus atomine bei aukšč. technol. valstybę, ji tokia ir taptų :). Juolab JAV kapitalas planuoja atsitraukimą...

Beviltiškas

Tuščia ir bespalvė vapalionė.

Anonimui

Apsirinki. Vos tik pradėjo abi Korėjos tarpusavyje gražiau bendrauti, jankiai iškart pagrasino kad reikės peržiūrėti prekybos sutartį tarp Pietų Korėjos ir JAV. Netiki?Atsiversk visai neseną spaudą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS