Praeities atmatų kvapas | Diena.lt

PRAEITIES ATMATŲ KVAPAS

Lietuvoje vis dar tęsiasi stalininė kolektyvizacija. Ir nesirengia baigtis. "Jūsų kolektyvas sveikina mūsų kolektyvą" – bene dažniausiai plevėsuojanti profesinių išgertuvių frazė. "Viso kolektyvo vardu sveikinu jus atidarius dešrų tampymo cechą", – girdime kokiame nors "Mėslitos" fabrikėlyje. "Paaiškinkite kolektyvui savo poelgio prasmę", – prašo direktorius, šalia kurio nuleidęs galvą prieš kolegas stovi demaskuotas pliažo ekshibicionistas.

Situacijų – tūkstančiai, bet visas jas sieja tas saldus žodis, be kurio posovietinis gyvenimas – lyg cepelinai be mėsos. Tarsi už lango driektųsi mėšlavežiu dvokiančių kolchozų laikai.

Daugelis išplės akis: o kuo jau blogas tas žodis "kolektyvas"? Atsiverčiame liturginį visų homo sovieticus feisbuką – Lietuviškąją tarybinę enciklopediją: "Kolektyvas – viena pagrindinių socialistinės visuomenės reliatyviai kompaktiškų socialinių grupių, kurią vienija konkretus visuomenės uždavinys".

Gražiai parašė M.Burokevičius? Čia galima priminti, kad "konkretus visuomenės uždavinys" yra ne kas kita, o komunizmo sukūrimas.

Tokiu neginčijamų "tiesų" kirviu proftechninės bendruomenės galvas apdorodavo mokslinio komunizmo apologetai. Ir sužalojo jas taip smarkiai, kad ir po 25 metų vis girdi kartojant tą socializmo landynių leksinę atlieką.

Na, dar pagyvenusius žmones, visą gyvenimą "atidavusius kolektyvui", galima pateisinti apmusijusia įpročio jėga. Tačiau aipodinė jaunuomenė, kasdien besigaluojanti feisbukiniu kokliušu, irgi vartoja tą žodį, dažnai šalia rusiško "karoče". Net ir daugiau nei 20 metų trunkantys profesorės P.Jucevičienės įrodinėjimai, kad žodis "kolektyvas" keistinas žodžiu "organizacija", neįveikė bolševikinio kalbėsenos įgūdžio.

Štai ne taip seniai viešame pranešime apie roko grupės vizitą jauna viešųjų ryšių specialistė iškilmingai džiaugėsi: "Į Lietuvą atvyksta "Def Leppard" kolektyvas". Tai gal tie britų scenos dinozaurai turi dar ir savo profsąjungos pirmininką arba partinės kuopelės sekretorių?

Ką toks komunistinio marazmo krapštinėjimas byloja? Ko gero, tai, kad vis dar gyvename lyg socializmo laikų atmatos.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

oho

kAŽKAM KOMENTARUOSE PAGAI9LO sovietmečio. TAI GAL KOLEKTYVIAI PALAKAME ?

FAKTAS

Kolektyvas - tai kaip niekalas, dar žiūrint koks. kažkas pasiilgo demonstracijų į kurias suvarydavo prievarta. Neisi - premijos negausi, veliavą nesi - duos 20 rublių. tI9KRAS SOVIEIKO AUKA.

k

atmatos yra tie, kur negerbia nei savęs, nei kito. Tokie kaip šių pezalų autorius ruporas naujų laikų ir vakarų moralės, kuri išvis niekur neveda
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS