Sapnas, vardu „Aerosmith“ | Diena.lt

SAPNAS, VARDU „AEROSMITH“

Rinkimais praskydusi šalis praėjusią savaitę beveik pro akis praleido ne tiek egzotišką, kiek unikalų įvykį – "Aerosmith" vizitą.

Ne, čia jokių sąsajų negali būti su kokiais nors eunuchais iš "Eurovizijos". Net patį šio konkurso pavadinimą minėti šalia tos amerikiečių grupės būtų šlykštu.

Čia kalba apie tikrus rokerius, kurių muzika dar sovietmečiu skverbėsi į SSRS piliečių patirtį, atskleisdama jiems tai, kad gyvenimas gali būti visai kitoks – spalvingas, sodrus ir turtingas. "Aerosmith" buvo tarp tų, kuri į bolševikų imperiją nešė kitokį požiūrį, kitokį būties suvokimą, todėl SSRS "politrukai" šios grupės muziką draudė. Tada net Donna Summer ir Tina Turner buvo draudžiamos. Esą už kapitalistinio gyvenimo būdo ir sekso propagavimą. Vargšės senutės.

Buvusi JAV ambasadorė Anne E.Derse prieš keletą metų privačiame pokalbyje domėjosi, kiek sovietmečio Lietuvoje buvo Amerikos.

Nedaug buvo, tačiau JAV čia atklysdavo kontrabanda sykiu su džinsais "Montana", cigaretėmis "Marlboro" ir vinilinėmis plokštelėmis. Nupiepusiomis radijo laidomis ir lenininės "Dainų dainelės" kliedesiais auklėta karta vakarėliuose vis tiek sugebėdavo pasiklausyti iš JAV slapta atklydusios muzikos stebuklų, tarp kurių švytėdavo ir "Aerosmith".

A.E.Derse nustebino tai, kad anuomet viena tokia iš Vakarų atgabenta plokštelė kainuodavo beveik minimalią algą ir vis tiek būdavo tų, kas tą daiktą perka.

Išties 1976-aisiais už "Aerosmith" albumą "Rock" kontrabandininkams tekdavo pakloti 50 rublių, beveik minimalų mėnesio atlyginimą.

Kas tuomet, tais 1976-aisiais, būtų bent drįsęs įsivaizduoti, kad ta pati "Aerosmith" galėtų atvykti į Lietuvą? Už šitokias "balto bilieto" fantazijas komunalinio kiemo sėbrai būtų į kaktą užgesinę cigaretę. Nes ne tik įsivaizduoti, susapnuoti to buvo neįmanoma.

Vis dėlto nepraėjo nė 40 metų, ir "Aerosmith" su visu Stevenu Tyleriu atsidūrė Lietuvoje. Tai toks nepriklausomybės stebuklas, kurį realiai suvokti ir įvertinti galima tik žvelgiant iš anų pilkų laikų projekcijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Vartotojas

Geras, straipsnis, man patiko.

šiaip

orai keisis. Pocius parašė pozityvų tekstą. o juk galėjo parašyti, kad Aerosmith apsilankymas buvo fainas įvykis net ir nepaisant to, kokia š**ina Lietuvos valdžia ar to, kaip mes idiotiškai prabalsavome. neparašė!

orkas

o kodel jie nekoncertavo sostines ''zalgirio'' arenoj?akustika ir talpumas neturi lygiu lietuvoj.ar cia wilno vel pazemint sostine norejo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS