Streikas ir aritmetika | Diena.lt

STREIKAS IR ARITMETIKA

Švietimo, mokslo ir sporto ministrą Gintautą Jakštą apkaltinti nemokant skaičiuoti sunku, nes jis – matematikas. Tačiau, mokytojų manymu, suskaičiuoti, kiek mokytojai uždirba, jis nesugeba. Tiesa, kaip sakoma, nieko asmeniško – tuo kaltinti ir jo pirmtakai. Nors juk ir mokytojų negalima apšaukti nemokant skaičiuoti.

Vis dėlto mokytojų atlyginimas jiems susisumuoja skirtingas, o tokiu atveju neįmanoma sutarti, ar laikomasi kolektyvinės sutarties. G. Jakštą stebina ir tai, kad po trejus metus trukusių derybų pernai kovą pagaliau ją pasirašius, nepraėjus nė metų, iškelta 20 naujų, jo manymu, neįgyvendinamų reikalavimų.

Ministras matematikas skaičiuoja: per metus sumažinti klases nuo 30 iki 20 mokinių, sumažinti mokytojų krūvius nuo 24 kontaktinių valandų iki 18 ir pakelti atlyginimus 56 proc. reikėtų trigubo biudžeto. Kiekvienas mokesčių mokėtojas vidutiniškai švietimui per mėnesį sumoka 250 eurų, vadinasi, turėtų mokėti 750, o tai 500 eurų daugiau nei dabar. Ar visi norėtų ir turėtų iš ko?

Gal tikrai teismas – išeitis, kad visuomenei nereikėtų spėlioti, kuri pusė manipuliuoja skaičiais ir nesilaiko susitarimų?

Gal įmanoma kažkur kitur sutaupyti, iš kažko atimti. Tačiau iš ko? Gydytojo, policininko, socialinio darbuotojo ar pensininko, gynybos ar kelių remonto? Kad Lietuva perskirsto per mažą BVP dalį, taigi ir neturi iš ko normaliai finansuoti viešąjį sektorių, seniai žinoma, bet ir didesnių mokesčių mokėti nenorime. Tad būtų tobula, jei mokytojams mokėtų daugiau, bet ir iš jų norėtųsi visos valstybės vaizdo suvokimo.

Mokytojų profsąjungų pasipiktinimo sulaukė ministro mesta frazė, kad, jei nepavyktų susitarti, tik teismas galėtų atsakyti, ar streikas teisėtas. Geriau būtų ir be streiko, ir be teismo. Tačiau demokratinėje valstybėje streikas yra normali priemonė ginti savo teises, negėda ir teisme aiškintis, kas teisus, jei be objektyvaus arbitro ginčas tampa bevaisis.

Dabar valdžios keičiasi, mokytojai vis streikuoja, visuomenė įsiaudrinusi. Gal tikrai teismas – išeitis, kad visuomenei nereikėtų spėlioti, kuri pusė manipuliuoja skaičiais ir nesilaiko susitarimų? Gal tai abi puses nuo to atgrasytų ir atslūgtų dabar nuolatinė įtampos būsena, kuri į naudą nebent partijoms prieš rinkimus, bet tikrai ne moksleiviams, kurių interesai šiame ginče turėtų būti svarbiausi.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

konservat KGB-tai jų palikuonys skaičiuoja savanaudiškai,

jie sąmoningai klaidina ne tik mokytojus , bet ir visuomenę, teikdami , jog 2 x 2= 5, tai į p r a s t i kgebistiniai metodai, kaip šiuo atveju, atsikratyti streikuojančiais mokytojais, juos net sumenkinant ir išvadinant nemokšomis.--JIE net p a m i r š o , jog valdant VALSTIEČIAMS , konservai suagitavo tuos pačius mokytojus ir tuo pačiu k l a u s i m u -- lipti į ministeriją per l a n g u s ir pasiekti savo tikslus.--Kaip matome iki šio laiko ŠIMONYTĖS debili valdžia n e p a j u d i n o , nei vieno piršto , kad būtų išspręsti ANO METO jų pažadai --taip gązdina streikuojančius mokytojus, jog į šv. ministeriją neįsiles ne tik per langus , bet ir per duris-- grąsina teismais.--Šį kartą LAZDOS antras galas pylė ŠIMONYTEI į s u r a m b ė j u s į sprandą,kad vykdytų tai ką pažadėjo.

Ot

Kol mulkiai streikuos reikalaudami kelti atlyginimus, užuot reikalavę stabdyti infliaciją, tol viskas liks kaip buvę ir netgi blogės. Valio, pastreikavom, atlyginimai padidėjo, kiti pastreikavo, tiems irgi padidėjo, prekės pabrango, paslaugos pabrango, vėl pinigų trūksta, vėl streikuot reikia, ir taip be galo... Jei net mokytojai, vis dėlto prasilavinę žmonės, to nesupranta, tai ko norėt iš kitų? Kol infliacija ne tik nestabdoma, bet ir dirbtinai skatinama, streikuokit nors iki apsikakojimo - toj pačioj pelkėj murkdysitės, va ir visa jums aritmetika.

faktui

Partija - mūsų garbė, protas ir sąžinė. Neliko partijos, tik paskiri partiniai, neliko ko?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS