Taps sistemine partija? | Diena.lt

TAPS SISTEMINE PARTIJA?

Alexio Tsipro vadovaujamai kairiųjų partijai "Syriza" pavyko antrąsyk šiais metais nugalėti Graikijos parlamento rinkimuose. Tik ar ši pergalė ką nors iš esmės pakeis?

Alexio Tsipro vadovaujamai kairiųjų partijai "Syriza" pavyko antrąsyk šiais metais nugalėti Graikijos parlamento rinkimuose. Tik ar ši pergalė ką nors iš esmės pakeis?

Viskas priklauso nuo to, ką "Syriza" partijos atstovai ir dar sykį premjeru tapęs tos partijos vedlys A.Tsipras planuoja daryti. Nors, ko gero, geriau būtų paklausti, ką jis gali padaryti, esant dabartinėms sąlygoms?

Pirma, reikėtų rūpintis, kad į Graikiją, pavadinkime, grįžtų gamyba. Antra, reikėtų stengtis, kad būtų apsaugota valstybės rinka. Tai, žinoma, ilgalaikiai siekiai, bet (galbūt) tą padarius pavyktų pasiekti, kad ekonomika imtų pamažu augti. Vis dėlto dabartinėmis aplinkybėmis – esant Graikijos priklausomybei nuo išorinių veikėjų, finansų problemoms, ekonomikos dydžiui ir t. t. – tai vargu ar bus.

Kitas kelias – "Syriza" iš alternatyvios taps eiline tradicine (sistemine) politine jėga. Šiuo atveju ji uoliai vykdys tai, ką lieps išorės veikėjai. Beje, taip reikalai iš esmės ir susiklostė šios vasaros pabaigoje. Tiesa, A.Tsipras po to visaip bandė įrodyti, kad jis toli gražu nedžiūgaudamas sutiko su tarptautinių kreditorių jam pateiktu pasiūlymu. Gali būti, jog tai ir atnešė šiam politikui pergalę šiuose rinkimuose... Mat kitos Graikijos politinės jėgos bene visuomet nuolankiai sutikdavo su viskuo, ką sakė ES, Tarptautinis valiutos fondas ar Europos centrinis bankas.

Vis dėlto, nepaisant šių rinkimų baigties, susidaro įspūdis, kad "Syriza" išsikvėpė... Ir ji nebėra ta "neformalė", kokia buvo prieš devynis mėnesius... Be to, kai kurie "Syriza" vadovų sprendimai vasarą buvo, švelniai tariant, neapgalvoti ir emocingi. O politikoje emocijos neturėtų nustelbti blaivaus ir racionalaus mąstymo.

Galbūt dėl to nemažai graikų į šiuos rinkimus ir ėjo nuleidę galvas... O "Syriza" rinko tik todėl, kad nebuvo daugiau iš ko rinktis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Putinas

Tas pirmas komentatorius ryskiai landsbergizmu serga. Rimta liga jau progresavo. Tuoj berete isdygs!

Komentaras

Daznai raso, kad Berziunas dirba Putinui, tik kur irodymai? Reikia paskambint ir paklausti.

Geras dalykas tas neprimatymas

Kai nenori gali nematyti rusų kariškių Sirijoje, ginkluotų naujausia tecnika, atskubėjusių palaikyti Assado. Nenorėdamas gali nematyti apsikrovusių vaikais ir manta sirų,bėgančių iš savo tėvynės nuo prezidento Assado siautėjančių galvažudžių, remiamų rusų. Neprimatydamas gali netgi sumaišyti pieno produktus su vaisių sultimis ir gauti visai gerą vaisinį jogurtą. Žodžiu neprimatymas – puikus dalykas. Už tai juo labai dažnai naudojasi multimilijardierius Putinas su savo milijardierių šutve. O, dėl Beržiūno jums jaudintis neverta. Juo rūpinasi akcininkai. O, kas tie akcininkai, manau, man jums aiškinti nepritiktų. Tai jau būtų jūsų įžeidimas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS