Tikroji demokratija | Diena.lt

TIKROJI DEMOKRATIJA

Šią savaitę Didžioji Britanija laiko demokratijos egzaminą. Liks ji ES ar neliks? Nesigilinant į argumentus, kuris pasirinkimas Didžiajai Britanijai bus naudingas, tai, kad rengiamas šis referendumas – labai sveikintinas dalykas.

ES jau kuris laikas susiduria su demokratijos deficitu: svarbiausi sprendimai – nuo finansinės pagalbos Graikijai, migrantų krizės iki sankcijų Rusijai – priimami uždarame Bendrijos lyderių ratelyje arba Briuselio koridoriuose, o ES gyventojai lieka politikos formavimo užribyje.

Didžioji Britanija metė iššūkį šiai ydingai praktikai – ne elitas turi spręsti, kas yra geriausia valstybei, o šalies gyventojai.

Tiesa, prieš "Brexit" šalininkų stovyklą buvo mestos neregėtos pajėgos. Ko tik nebuvo pasakyta: "Didžioji Britanija susidurs su gilia socioekonomine krize", "Stigs pinigų senatvės pensijoms", "Bus atleidžiami darbuotojai", "Sumenks tarptautinė įtaka", "Didžioji Britanija gali nesitikėti jokių prekybos lengvatų su ES", "Londonas neberūpės Vašingtonui" ir t.t.

Susidaro įspūdis, kad iki to laiko, kol Didžioji Britanija netapo ES nare, ji buvo provincija: neįtakinga, skurdi, kur vyriausybė neturėjo pinigų pensijoms išmokėti... Absurdas. Beje, panašus diskursas vyrauja ir Lietuvoje: "Be ES Lietuva yra niekas."

O gal be Lietuvos ir kitų valstybių ES yra niekas?

Kai kurie "Brexit" priešininkų argumentai tik dar sykį patvirtina demokratijos deficitą, egzistuojantį ES. Daroma viskas, kad britų rinkėjai balsuotų "taip, kaip reikia".

Tikėtina, kad referendumas dėl "Brexit" – ne paskutinis. Prancūzijos Nacionalinis Frontas, vadovaujamas Marine Le Pen, jau seniai kalba apie "Frexit". Nepatenkinti ES yra ir olandai, čekai, vengrai bei, žinoma, graikai.

Nesvarbu, ką britai nutars... Tačiau tai, kad jiems buvo suteikta galimybė spręsti savo ateitį, sveikintina. Tiesą sakant, netgi ir pavydu, nes Lietuvoje apie tokią galimybę galime tik pasvajoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kumpis

Kokia izvalga, koks toliaregiskumas... :D Tik labai primena kremliaus kurantu atgarsius.

Taigi taigi

Įsismarkavo (raspojasalsa) Kremliaus gaidys: “ES jau kuris laikas susiduria su demokratijos deficitu”, “patvirtina demokratijos deficitą, egzistuojantį ES” ir t.t. Suprask: ES trūksta demokratijos, Europai toli iki demokratijos Putino Rusijoje. Šeimininkų nurodymu lieja krokodilo ašaras, kad Lietuvos žmonėms, lyginant su Anglijos, išstoti iš ES nesudaromos tinkamos sąlygos: “Lietuvoje apie tokią galimybę galime tik pasvajoti”. Kremliaus gaidys nepraranda vilties, kad lietuviai totaliai sukvailės, išstos iš ES ir pasiprašys į Putino Rusiją.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS