Valstybės valdytojai | Diena.lt

VALSTYBĖS VALDYTOJAI

Žodis oligarchia, išvertus iš graikų kalbos, reiškia nedaugelio valdžią. Oligarchija – valstybės valdymo forma, kai valdžia priklauso nedidelei grupei žmonių, dažniausiai aristokratams ar turtuoliams (stambiajam bankiniam-pramoniniam kapitalui).

Ar Lietuvoje kuriasi, o gal seniai gyvuoja oligarchinė sistema? Spręskite patys.

Charakteringas pavyzdys – Ukraina. Ten visa valdžia buvo ir yra sukoncentruota saujelės žmonių, valdančių stambųjį kapitalą, rankose. Tiesa, ne visi oligarchai tiesiogiai eina į valdžią. Dalis jų tūno šešėlyje, tačiau kišenėje turi politikus ir netgi ištisas partijas. Padedami šių kišeninių politikų ir partijų, oligarchai išlaiko didžiulę įtaką politinei sistemai.

Po vadinamosios Oranžinės revoliucijos Ukrainoje (2004 m.) įvyko gana ryškus oligarchų persigrupavimas. Vieni persimetė į Viktoro Juščenkos ir Julijos Tymošenko stovyklą, kiti laikėsi Viktoro Janukovyčiaus Regionų partijos. Tretieji, ko gero, patys gudriausieji, rėmė tiek vieną, tiek kitą stovyklą.

Rusijoje oligarchinė sistema taip pat turi didelę reikšmę. Nors Vladimiras Putinas rusų yra garbinamas už tai, esą pažabojo oligarchus – Borisą Berezovskį, Michailą Chodorkovskį, nepamirškime to, kas iškėlė V.Putiną į valdžios olimpą. Tas pats B.Berezovskis ir kt. Problema kilo tada, kai V.Putinas pareiškė neketinąs būti oligarchų marionete. Paklususieji buvo palikti ramybėje, pvz., Romanas Abromovičius, o tie, kurie spyriojosi, – represuoti (M.Chodorkovskis).

Lietuvoje aiškiai formuojasi pernelyg glaudus ryšys tarp politinės valdžios ir stambiojo kapitalo. Viena vertus, rinkimų nelaimėsi be pinigų. Kita vertus, ne reklamos ant sienų skatina žmones balsuoti, o idėjos ir moralė. Tiesa, Lietuvoje apie moralę ir idėjas kalbėti darosi vis sunkiau. Čia politika seniai tapo verslu ir atvirkščiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS