Žarijų duobė mokytojui | Diena.lt

ŽARIJŲ DUOBĖ MOKYTOJUI

Iki 2025-ųjų mokytojo profesija turi tapti prestižinė! – atsimenate šią skambią deklaraciją?

Gali pasirodyti, kad ji – iš Tomo Moro „Utopijos“, o ne iš 2018 m. paskelbtos iniciatyvos „Idėja Lietuvai“. Kaip ir niekaip nepasiekiamas siekis „pagerinti ugdymo kokybę, mokinių pažangos ir pasiekimų rezultatus“... Šiųmečio valstybinio matematikos brandos egzamino rezultatai, kurie vadinami skandalingais, dramatiškais, katastrofiškais, o Švietimo ministerijos išvis nepripažįstami (tvirtins juos tik po papildomo vertinimo, kuriam sudaryta speciali darbo grupė), dar kartą parodė, kad šios deklaracijos tėra figos lapeliai nuogybei pridengti. O karalius nuogas: sugriovus ligtolinę švietimo sistemą sukurti naujos niekaip nepavyksta. 35 proc. neišlaikiusiųjų matematikos egzamino yra tik dar vienas to nesibaigiančio chaoso švietime vaisius. Dėl prastų matematikos žinių raudona lemputė užsidegė jau 2020-aisiais – tąkart 32,6 proc. neišlaikė šio dalyko egzamino. Liepos 12-ąją, po papildomo vertinimo, sužinosime, ar šiemet bus viršytas antirekordas. Veikiausiai – ne, nes bus pasistengta nuleisti minimalaus balo kartelę. Ir, žinoma, surasti kaltų. „Ar matematikos egzaminui ruošė kiti mokytojai?“ – klausia nieko nesuprantantys pašaliečiai. Ne! Ruošė tie patys pedagogai, kurie ir prieš 20 metų ruošė (juk mokytojų amžiaus vidurkis pas mus – 50 metų). Tie patys, kurie jau tiek prisiklausė apie mokyklų tinklo pertvarką, Tūkstantmečio mokyklos kūrimą, įtraukiojo ugdymo reformą ir t.t., kad jau greitai pamirš, kaip paprasčiausiai mokyti. Ir išmokyti.

35 proc. neišlaikiusiųjų matematikos egzamino yra tik dar vienas to nesibaigiančio chaoso švietime vaisius.

Tie patys, kurie linksta po didinamo krūvio našta ir per papildomas vadybines, ekspertines, mentorystės ir pan. funkcijas nebepajėgia dirbti savo tiesioginio darbo. Tie patys, kuriems neleidžiama pripažinti, kad daliai mokinių išvis vieta ne gimnazijoje, o profesinio rengimo mokykloje. Tie patys, kurie turi metalines kurpes sunešioti mindami nesibaigiančius reformų zigzagus. Ir vėl – pokyčiai! Dabar jau svarstoma grąžinti dviejų lygių matematikos egzaminą. Na, o mes paprasčiausiai paskaičiuokime. 2025-aisiais Lietuvoje trūks 2 tūkst. įvairių dalykų mokytojų ir 500 švietimo pagalbos specialistų. Kiek jų trūks 2035-aisiais? Arba supaprastinkime užduotį: kiek jų liks?

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Elisabete

Paskolos pasiūlymas. paštas: ( credito.activo@laposte.net ) Pone, ponia, įmonė ar asmuo, jūs ieškote paskolos savo veiklai atnaujinti, paskolos projektui įgyvendinti, paskolos namui, paskolos verslui, paskolos automobiliui įsigyti, paskola savo verslui kurti, paskola asmeniniams poreikiams tenkinti, tada pas mus viskas galima. Suteikiame asmenines paskolas nuo 4 000 iki 5 000 000 eurų su nominalia 03% palūkanų norma, nepriklausomai nuo prašomos sumos. Susisiekite su mumis ir nurodykite tikslią paskolos sumą bei grąžinimo terminą. Kreditas jus įpareigoja ir turi būti grąžintas. paštas: ( credito.activo@laposte.net )

Ž.

Manau bėda yra tame, kad vaikai turi daug teisių ir visai nepripažįsta pareigų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS