Ž.Šilgalis: atsiprašau už A. Kubiliaus netinkamą požiūrį į sportą | Diena.lt

Ž.ŠILGALIS: ATSIPRAŠAU UŽ A. KUBILIAUS NETINKAMĄ POŽIŪRĮ Į SPORTĄ

Praėjusį ketvirtadienį įdėmiai klausiau Vyriausybės vadovo metinės ataskaitos pristatymo Seime ir reikia pripažinti, kad Vyriausybė nusipelnė ne tik kritikos, bet ir atliko darbus, kurie buvo svarbūs bei būtini.

Žinoma, ir klaidų padaryta nemažai, o dalis jų dar iki šiol neištaisytos. Neanalizuosiu visos ataskaitos, nes apie ją dabar daug kas diskutuoja, pradedant politologais ir baigiant politikais. Noriu tik atkreipti dėmesį į tą ataskaitos dalį, kurioje kalbama apie jaunimo politiką ir sportą.

Tiesa sakant minėtose srityse nelabai yra ką vertinti, kadangi 75 puslapių dokumente jaunimui skirta vos 20 eilučių ir išskyrus tai, kad pažymėta, jog iš ES struktūrinių fondų lėšų vykdomi keturi regioniniai projektai, praktiškai visose kitose eilutėse tušti žodžiai. Nors mano žiniomis,  Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir prie jos esantis Jaunimo reikalų departamentas yra nuveikę kur kas daugiau, nors tikrai nepakankamai, kad būtų už ką labai girti. Bet lyginant su sportui skirtomis 10 eilučių, tai jaunimui dar pasisekė, nes ataskaitoje skirta dvigubai daugiau vietos...

Man susidarė įspūdis, kad Ministrui Pirmininkui bent šią dalį rengė nekompetetingi patarėjai ar kažkas kitas, o premjeras pirmą kartą ją perskaitė Seime, nes kitu atveju jam turėjo būti gėda skaityti tokias švelniai tariant tuščias frazes, o kai kur ir absoliučias nesąmones.

Liūdna, labai liūdna, kad Vyriausybės programoje tiek jaunimas, tiek sportas įvardijami kaip esminiai valstybės prioritetai, bet atsakaitoje šios dalys tik keliolika eilučių paminimos pačioje pabaigoje paskutiniais punktais. Na, jei jau nieko nenuveikta, tai gal tuomet derėtų tai pripažinti, o nerašyti tokių nesamonių, kad vienintelis darbas sporto srityje – cituoju: “smarkiai mažintos lėšos sporto šakų federacijų programoms vykdyti, varžyboms rengti”.

Ir čia pat pasidžiaugti – cituoju: “Tačiau olimpinių rinktinių sportininkai parodė puikius rezultatus ir iškovojo daugiausia medalių olimpinėse šakose per visą nepriklausomybės laikotarpį”. Argi tai nepasityčiojimas iš sportininkų, juos rengiančių trenerių, kurie savo nuoširdžiu darbu garsina mūsų šalį? Pagal A. Kubilių išeitų, kad kuo mažesnis bus sporto finansavimas, tuo bus geresni rezultatai. Tokiu  atveju gal ir Kubiliaus algą reiktų sumažinti, tikintis, kad pagerės ne tik ministro pirmininko darbas, bet ir pagaliau pasikeis požiūris į tas sritis, kurios galėtų būti geriausiu įrankiu formuojant Lietuvos įvaizdį pasaulyje?

Kaip reiktų vertinti A. Kubiliaus atsakymą į klausimą ar jam negėda dėl minėtos ataskaitos dalies, kai atsakoma, jog sporte viskas gerai, tik reikia nerūkyti ir dažniau važinėti dviračiu...? Nežinau  kaip ponui A. Kubiliui, bet man gėda dėl tokių atsakymų ir sportą niekinančių tezių ataskaitoje. Nesitikėdamas atsiprašymo iš  Vyriausybės vadovo, nuoširdžiai atsiprašau už jį visų Lietuvos sportininkų, trenerių, sporto mėgėjų.

Toks požiūris nepateisinamas prie jokių aplinkybių, bet kita vertus, kai šios svarbios jaunimo ir sporto sritys yra atstovaujamos tik departamentų lygmenyje, gal ir objektyviai sudėtinga tikėtis tinkamesnio požiūrio, todėl siūlau rimtai pradėti diskusijas dėl Jaunimo, sporto ir turizmo ministerijos įsteigimo nuo 2011 ar bent 2012 metų ir šias sritis, jei jos tikrai pripažįstamos prioritetinėmis, galų gale deramai atstovauti. Esu įsitikinęs, jog tokios ministerijos veikla būtų labai naudinga tiek stabdant jaunimo emigraciją, sprendžiant jaunimo nedarbo, užimtumo problemas, tiek plėtojant sportą kaip geriausią valstybės įvaizdžio formavimo, visuomenės sveikatos stiprinimo įrankį, tiek bendro vidaus produkto iš turizmo sektoriaus didinimui ir t.t.

Šiuo metu tiek jaunimo, tiek sporto statusas Valstybės valdžios sąrangoje užima žemiausią vietą visoje Europos sąjungoje. Į tai dėmesį atkreipė ir Valstybės kontrolė. Tad tikrai atėjo laikas situaciją keisti iš esmės ir būtina apie tai aiškiai bei drąsiai kalbėti, jeigu ateityje norime, kad jaunimo reikalai ir sportas būtų Vyriausybės prioritetai ne tik popieriuje…

Gairės: šilgalis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS