2019 metai Australijoje buvo karščiausi ir sausiausi istorijoje | Diena.lt

2019 METAI AUSTRALIJOJE BUVO KARŠČIAUSI IR SAUSIAUSI ISTORIJOJE

Praėję metai Australijoje buvo karščiausi ir sausiausi istorijoje. Tai ketvirtadienį pranešė meteorologijos tarnyba. Duomenys esą patvirtina, kad viena pragaištingų miškų gaisrų priežasčių yra didžiulė sausra ir karščio banga.

„2019-ieji Australijoje buvo šilčiausi metai nuo stebėjimų pradžios. Vidutinė temperatūra buvo 1,52 laipsnio aukštesnė už ilgametį vidurkį“, – sakoma kasmetinėje klimato ataskaitoje. Iki šiol rekordas buvo 1,33 laipsnio aukščiau vidurkio, pasiektas 2013 metais.

Be to, 2019-aisiais buvo „neįprastai mažai kritulių“, rašo tyrėjai. Vidutiniškai kritulių kiekis siekė 277 mm, ir tai yra 40 proc. mažiau už ilgametį vidurkį. Tai yra rekordiškai mažai. Iki šiol mažiausiai kritulių – 314,5 mm – fiksuota 1902-aisiais.

Anot ekspertų, Australijoje 2019 metais būta „šešių karščiausių dienų nuo orų stebėjimų pradžios“. Vidutiniškai temperatūra visame žemyne tomis dienomis kopė iki rekordinės 41,9 laipsnio padalos. 11 kartų pernai temperatūra kopė aukščiau 40 laipsnių. Rekordiniai karščiai registruoti septynis mėnesius iš dvylikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Pamiršot parašyt, kad dėl visko kalti rusai ir Putinas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS