30 metų JAV kalėjęs šnipas Jonathanas Pollardas atvyko į Izraelį | Diena.lt

30 METŲ JAV KALĖJĘS ŠNIPAS JONATHANAS POLLARDAS ATVYKO Į IZRAELĮ

Už šnipinėjimą Izraeliui nuo 1985 metų JAV kalintas amerikietis Jonathanas Pollardas trečiadienį lėktuvu atskrido į žydų valstybę, praėjusį mėnesį Vašingtonui sutikus panaikinti jo lygtinio paleidimo sąlygas, pranešė Izraelio žiniasklaida.

66 metų J. Pollardas 30 metų praleido už grotų už įslaptintų JAV dokumentų perdavimą, o 2015 metais išėjęs į laisvę buvo varžomas lygtinio paleidimo sąlygų. Izraelis darė spaudimą Vašingtonui, kad leistų J. Pollardui išvykti.

JAV Teisingumo departamentas praėjusį mėnesį panaikino J. Pollardo lygtinio paleidimo sąlygas.

Keletas pagrindinių Izraelio dienraščių, įskaitant „Haaretz“ ir „The Jerusalem Post“, pranešė, kad J. Pollardas su žmona Esther trečiadienį lėktuvu atskrido į Izraelį.

Laikraštis „The Israel Hayom“ paskelbė nuotrauką iš lėktuvo, kur J. Pollardas ir Esther dėvėjo apsaugines kaukes.

Praėjusį mėnesį ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė pareiškimą, sveikinantį lygtinio paleidimo sąlygų panaikinimą J. Pollardui, ir išreiškė viltį, kad J. Pollardas „netrukus atvyks į Izraelį“.

Izraelis įvedė trečią visuotinį karantiną naujojo koronaviruso plitimui pažaboti, todėl visi atvykstantys į šią šalį, privalo mažiausiai 10 dienų izoliuotis vyriausybės paskirtame viešbutyje.

Ar šis reikalavimas bus taikomas ir J. Pollardui su sutuoktine, informacijos nėra.

J. Pollardas buvo JAV karinio jūrų laivyno žvalgybos analitikas. Devintojo dešimtmečio viduryje Niujorke jis užmezgė kontaktą su vienu Izraelio pulkininku ir pradėjo jam perdavinėti JAV paslaptis mainais už dešimtis tūkstančių JAV dolerių atlygį.

Žydų kilmės J. Pollardas Izraeliui perdavė tūkstančius svarbių JAV dokumentų ir sukėlė įtampą dviejų artimų sąjungininkių santykiuose.

1985 metų spalį Izraelio surengtas reidas Palestinos išsivadavimo organizacijos (PIO) būstinėje Tunise, per kurį žuvo maždaug 60 žmonių, buvo suplanuotas remiantis iš J. Pollardo gauta informacija, rodo 2012 metais išslaptinti CŽV dokumentai.

1985 metais J. Pollardas buvo suimtas ir po dvejų metų nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Jo advokatai tikėjosi švelnesnės bausmės ginamajam, pripažinusiam savo kaltę teisme.

2015 metais išėjęs į laisvę J. Pollardas gyveno suvaržytas lygtinio paleidimo reikalavimų. Jam nebuvo leista išvykti į Izraelį, kur gyveno jo žmona, su kuria jis susituokė jau kalėjime.

Jam galiojo komendanto valanda, jis turėjo dėvėti elektroninę apyrankę, negalėjo dirbti jokioje bendrovėje, kurios kompiuterių sistema neturi JAV vyriausybės programinės stebėjimo įrangos.

Izraelis, kur J. Pollardas laikomas didvyriu ir kuris 1995 metais suteikė jam pilietybę, nuolat darė spaudimą Vašingtonui jį paleisti. Šis klausimas buvo tapęs vienu svarbiausių dvišaliuose JAV ir Izraelio santykiuose.

Tačiau JAV žvalgybos bendruomenė, kaip pranešama, nesutiko, kad jam skirta bausmė būtų švelninama.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Vel zydas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS