Advokatas: Rusijoje sulaikytas Kremliaus kritikas D. Gudkovas buvo paleistas | Diena.lt

ADVOKATAS: RUSIJOJE SULAIKYTAS KREMLIAUS KRITIKAS D. GUDKOVAS BUVO PALEISTAS

Iškilus Kremliaus kritikas ir buvęs įstatymų leidėjas Dmitrijus Gudkovas, kuris anksčiau šią savaitę buvo sulaikytas dėl „žalos nuosavybei“, buvo paleistas, ketvirtadienį pranešė jo advokatas.

„Dmitrijus buvo išlaipintas gatvėje, Puškino aikštėje“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė D. Gudkovo advokatas Michailas Biriukovas.

„Jis paleistas, – naujienų agentūrai AFP sakė M. Biriukovas. – Jokie kaltinimai nebuvo pareikšti.“

Pasak teisininko, D. Gudkovas „lieka įtariamuoju baudžiamojoje byloje, jis buvo paleistas pagal įpareigojimą atvykti“.

D. Gudkovas buvo sulaikytas antradienį baudžiamojoje byloje „dėl itin didelės turtinės žalos padarymo sukčiaujant ar piktnaudžiaujant pasitikėjimu“.

Tądien policija atliko kratas jo vasarnamyje, esančiame netoli Maskvos, taip pat jo sąjungininkų ir giminaičių namuose.

Kaip įtariamoji buvo sulaikyta ir jo teta Irina Jermilova.

Pasak advokatų, byloje kalbama apie I. Jermilovos vadovaujamos organizacijos skolos nesumokėjimą pagal negyvenamųjų patalpų nuomos sutartį 2015–2017 metais, kurios suma viršija 1 milijoną rublių. Nukentėjusysis byloje yra Miesto turto departamentas – patalpų savininkas, pažymėjo advokatai.

41-erių D. Gudkovas visus įtarimus neigia. Jis pareiškė, kad baudžiamoji byla, pagal kurią jis buvo sulaikytas, susijusi su jo tėvų firma, su kuria jis neturi jokių sąsajų.

Tuo metu Maskvos teismas ketvirtadienį atsisakė tenkinti policijos prašymą paskirti kardomąją priemonę uždraudžiant tam tikrus veiksmus I. Jermilovai.

Teismo sprendime sakoma, kad moteris paleista be kardomųjų priemonių.

Rusijos opozicija teigia, kad valdžios institucijos pastaraisiais mėnesiais, prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus, suaktyvino bauginimo kampaniją prieš disidentus. Kremlius tokius kaltinimus neigia.

D. Gudkovas buvo paleistas tą pačią dieną, kai antrame pagal dydį Rusijos Sankt Peterburgo mieste prasidėjo „Rusijos Davosu“ pramintas Tarptautinis ekonomikos forumas.

Penktadienį į šio forumo dalyvius turi kreiptis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Apie neįprastą D. Gudkovo paleidimą pranešta kitą dieną po to, kai Rusijos teismas skyrė du mėnesius arešto kitam garsiam Kremliaus kritikui Andrejui Pivovarovui.

A. Pivovarovas – veiklą neseniai nutraukusio prodemokratinio judėjimo „Atviroji Rusija“ buvęs vykdomasis direktorius – pirmadienį buvo išlaipintas iš kilti pasiruošusio lėktuvo Sankt Peterburgo oro uoste, jam ruošiantis išskristi į Lenkiją.

Policija naktį atliko kratą jo bute Sankt Peterburge, o aktyvistui buvo iškelta baudžiamoji byla dėl bendradarbiavimo su „nepageidaujama organizacija“.

Jam grės iki šešerių metų laisvės atėmimo bausmė, jeigu bus nuteistas.

Tremtyje gyvenančio V. Putino kritiko Michailo Chodorkovskio įkurta „Atviroji Rusija“ praėjusią savaitę paskelbė užsidaranti, kad apsaugotų savo narius nuo baudžiamojo persekiojimo.

2017 metais ši organizacija buvo priskirta prie „nepageidaujamų“ pagal įstatymą, nukreiptą prieš iš užsienio finansuojamas grupes, kaltinamas politiniu kišimusi.

Europos Sąjunga paragino nedelsiant paleisti A. Pivovarovą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O štai

Kritiku jis patapo kai kartu su tevuku buvo išmestas iš savartynu biznio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS