Afganistano prezidentas Vašingtone perspėjo apie džihadistų grėsmę | Diena.lt

AFGANISTANO PREZIDENTAS VAŠINGTONE PERSPĖJO APIE DŽIHADISTŲ GRĖSMĘ

  • 1

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) trečiadienį perspėjo, kad islamistų ekstremistai netrukus „pasibels į mūsų duris“, ir pabrėžė JAV įstatymų leidėjams, kad visas regionas turi vienytis kovai su jais.

„Jeigu viena mūsų būsimos istorijos perspektyva yra šviesi, yra ir kita, tamsesnė, gresianti mūsų šaliai“, – sakė A.Ghani bendrame JAV Kongreso posėdyje, per pirmąjį savo prezidentinį vizitą Jungtinėse Valstijose.

Jis pažymėjo, kad grupuotė „Islamo valstybė“ jau siunčia „priešakinius būrius“ į pietų ir vakarų Afganistaną, kad „patikrintų silpnąsias vietas“.

„Pietuose, Pakistane prieš sukilėlius rengiamos operacijos, per kurias jau žuvo daugiau kaip 40 tūkst.žmonių, stumia Talibano pajėgas iš pietų Vaziristano Afganistano pasienio rajonų link“, – nurodė A.Ghani.

Pabrėždamas demokratinių valstybių vaidmens kovoje su „Islamo valstybe“ svarbą, jis netiesiogiai apkaltino kai kurias valstybes džihadizmo rėmimu regione.

„Pakitusi teroro ekologija nebūtų susiformavusi, jei kai kurios valstybės netoleruotų, nefinansuotų, nesuteiktų prieglobsčio ir nenaudotų šėlstančių nevalstybinių veikėjų kaip priemonę savo trumparegiškoje politikoje“, – sakė A.Ghani.

Afganistano prezidentas antradienį susitiko su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama) – abu jie sutinka, kad reikia atgaivinti partnerystę po įtampos metų tarp Vašingtono ir ankstesnio prezidento Hamido Karzai (Hamido Karzajaus). Tačiau A.Ghani pabrėžė, kad reformuojamas Afganistanas vienas neįstengs pažaboti džihadizmo bangos.

„Ekstremizmas tampa sistema, kuri, kaip pavojingas virusas, nuolat mutuoja, tampa vis mirtingesnis, supratingesnis, puikiai finansuojamas ir klestintis dėl valstybės silpnumo bei bendro regioninio koordinavimo“, – kalbėjo A.Ghani.

„Lig šiol Afganistano žmonės sugebėjo atmesti žiauraus islamo patrauklumą, bert anksčiau ar vėliau ekstremizmas pasibels į mūsų duris. Demokratinės pasaulio bendruomenės turi susivienyti kovoje su šia pavojinga smurto forma“, – ragino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

dgh

Musulmoniska ir azijatiska ekstremizmus reikia rauti su saknimis! Kiek galima su jais terliotis, ponai "humanistai"?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS