Afganistano vyriausybė paleis 100 kalinamų Talibano narių | Diena.lt

AFGANISTANO VYRIAUSYBĖ PALEIS 100 KALINAMŲ TALIBANO NARIŲ

Afganistano vyriausybė trečiadienį paleis 100 kalinamų Talibano narių, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas pareigūnas.

Ši žinia buvo gauta kitą dieną po kovotojų pareiškimo, kad jie traukiasi iš derybų su Kabulu dėl vilkinamo apsikeitimo kaliniais.

„Šimtas kalinių talibų šiandien bus paleisti“, – sakė Afganistano nacionalinio saugumo tarybos biuro atstovas Javidas Faisalas (Džavidas Faisalas).

„Vykdome savo įsipareigojimus pagal susitarimą. Taikos procesas turėtų judėti į priekį“, – pridūrė jis.

Talibai ir Kabulo vyriausybės atstovai nuo praėjusios savaitės vedė derybas, siekdami galutinai suderinti apsikeitimo belaisviais sąlygas. Iš pradžių buvo planuota, kad apsikeitimas belaisviais, kuris turėtų atverti kelią Kabulo ir Talibano taikos deryboms, įvyks kovo 10 dieną.

Tačiau apsikeitimas buvo atidėtas, Kabului pareiškus, jog Talibanas reikalauja išlaisvinti 15 „aukščiausių vadų“. Sukilėliai savo ruožtu apkaltino Afganistano valdžią, kad ji tuščiai švaisto laiką.

J. Faisalas sakė, kad minėtų 15 vadų nebus tarp paleidžiamų kovotojų. Jis pridūrė, kad „atsižvelgiant į tai, kaip elgsis Talibanas“, bus priimtas sprendimas dėl galimo kitų kalinių paleidimo. 

Talibai kol kas jokių komentarų nepateikė.

Jungtinės Valstijos vasario pabaigoje pasirašė su Talibanu susitarimą, kuriame numatyta, kad Afganistano vyriausybė, kuri nėra šios sutarties signatarė, paleis į laisvę 5 tūkst. talibų kalinių, o sukilėliai – tūkstantį nelaisvėje laikomų vyriausybės pajėgų narių.    

Susitarime numatyta, kad iki ateinančių metų liepos iš Afganistano bus išvesti JAV ir užsienio kariai, jeigu talibai pradės derybas su Kabulu ir laikysis kitų prisiimtų įsipareigojimų dėl saugumo.   

Antradienį Talibano atstovas politiniais klausimais Suhailas Shaheenas (Suhailas Šahinas) apkaltino Afganistano prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) administraciją, kad ji „viena ar kita dingstimi sąmoningai vilkina kalinių paleidimą ir pažeidinėja susitarimą“.    

Jis pareiškė, kad Talibanas nutrauks „bergždžias“ diskusijas su Afganistano vyriausybe dėl apsikeitimo kaliniais.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS