J. Bidenas Prancūzijoje dalyvaus karo Ukrainoje temdomame D dienos minėjime | Diena.lt

J. BIDENAS PRANCŪZIJOJE DALYVAUS KARO UKRAINOJE TEMDOMAME D DIENOS MINĖJIME

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pradėjo valstybinį vizitą Prancūzijoje, kur dalyvaus vadinamosios D dienos minėjime, praėjus 80 metų nuo sąjungininkų išsilaipinimo per Antrąjį pasaulinį karą Vokietijos okupuotos Prancūzijos pakrantėje.

Sąjungininkų – JAV, Didžiosios Britanijos ir Kanados – ekspedicinių  pajėgų išsilaipinimo Normandijoje metinės bus minimos Europą temdant naujam karui – Rusijos invazijai į Ukrainą.

Drauge su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu), britų karaliumi Charlesu III (Karoliu III) ir Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau (Džastinu Triudo) J. Bidenas ketvirtadienį pagerbs sąjungininkų karius, 1944 metų birželio 6-ąją atidavusius gyvybę už Europos išvadavimą nuo nacių okupacijos.

Karaliui Charlesui III tai bus pirmasis užsienio vizitas po vėžio diagnozės.

Pagrindinis dėmesys teks sąjungininkų karių aukai, bet minėjime dalyvaus ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) bei Italijos prezidentas Sergio Mattarella (Serdžas Matarela) – tai bus tarptautinio susitaikymo po Antrojo pasaulinio karo ženklas.

J. Bideno lėktuvui nutūpus Paryžiaus Orli oro uoste, JAV vadovą pasitiko prancūzų premjeras Gabrielis Attalis (Gabrielis Atalis).

J. Bidenas per savo valstybinį vizitą, truksiantį iki sekmadienio, taip pat turėtų pabrėžti, kad Amerika gina demokratiją ir tarptautinius aljansus, taip parodydamas skirtumus tarp jo ir būsimo varžovo rinkimuose Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo).

Tačiau daugiau dėmesio sulauks Rusijos 2022-ųjų vasarį pradėtas karas Ukrainoje. Į Prancūziją taip pat atvyksta ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis; numatytas jo susitikimas su J. Bidenu.

Jokie pareigūnai iš Rusijos nebuvo pakviesti – Paryžius atšaukė planus priimti žemesnio rango atstovus pripažįstant tuometinės Sovietų Sąjungos indėlį Antrajame pasauliniame kare.

Garbingiausi svečiai minėjime bus dar gyvi veteranai. Tikimasi, kad jų atvyks apie 200.

Šis skaičius su kiekvienais metais mažėja, nes dauguma veteranų jau yra beveik ar net daugiau kaip 100 metų amžiaus.

Stiprinti paramą Ukrainai

J. Bidenas, E. Macronas ir V. Zelenskis susitiks lemiamu karo Ukrainoje momentu, Kyjivui perspėjant, kad Rusija gali įgyti persvarą, jei Vakarų pagalba nebus reikšmingai padidinta.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) į Paryžių kartu vykstantiems žurnalistams sakė, kad J. Bidenas papasakos V. Zelenskiui, kaip JAV gali tęsti ir stiprinti savo paramą Ukrainai.

E. Macronas jau bandė sulaužyti tabu, atsisakydamas atmesti galimybę nusiųsti karių į Ukrainą. Tai privertė sunerimti kai kuriuos sąjungininkus ES.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis įvyko pokyčių: Vakarai parodė, kad yra pasirengę leisti Ukrainai naudoti Vakarų suteiktus ginklus smūgiams į taikinius Rusijoje, o Prancūzija siekia, kad Ukrainoje būtų dislokuoti europiečių kariniai instruktoriai.

Prancūzijos vadovo žmona Brigitte Macron (Bridžit Makron), sveikindama į Normandiją atskridusius karo veteranus, išreiškė Prancūzijos giliausią pagarbą ir didžiausią meilę. Jos vaizdo įrašas buvo paskelbtas E. Macrono „X“ paskyroje.

„Džiaugiuosi, kad laimėjome karą“, – pasakė jai vienas veteranų.

„O taip, mes tai padarėme“, – atsakė ji angliškai ir karštai paspaudė jo ranką.

Išsilaipinimas, nulėmęs karo pabaigą

Oro desanto operacijomis paremtas sąjungininkų pajėgų išsilaipinimas buvo didžiausia kada nors įvykdyta jūrų operacija pagal dislokuotų laivų ir karių skaičių.

156 tūkst. sąjungininkų karių išsilaipino nacių okupuotoje Šiaurės Prancūzijoje, kur susidūrė su kulkų, artilerijos ir lėktuvų ugnimi.

Išsilaipinimas žymėjo nacių okupacijos Europoje pabaigos pradžią, nors iki pergalės prieš Adolfo Hitlerio režimą dar laukė ilgi mėnesiai įtemptų ir kruvinų kovų.

Tris dienas vyksiančiose ceremonijose E. Macronas pagerbs Prancūzijos nacių okupacijos aukas, įskaitant 70 prancūzų pasipriešinimo dalyvių, kuriems vokiečiai įvykdė mirties bausmę Kano kalėjime Normandijoje kaip tik D dieną.

Ketvirtadienį, minint 80-ąsias metines, lyderiai dalyvaus nacionalinėse ceremonijose didžiulėse karo kapinėse Normandijos pakrantėje. Tarptautinė ceremonija su visais pagrindiniais svečiais įvyks Omahos paplūdimyje.

Penktadienį J. Bidenas Hoko kyšulyje, kur išsidėsčiusius vokiečių bunkerius per puolimą išsilaipinimo metu atakavo JAV kariai, pasakys kalbą apie laisvės ir demokratijos gynimą.

Šeštadienį J. Bidenas tęs kelionę Paryžiuje, kur vyks pirmasis jo prezidentinis valstybinis vizitas į Prancūziją, suteiksiantis jam ir E. Macronui itin svarbią progą siekti taikos Ukrainoje ir karo Gazos Ruože užbaigimo. Derybos vyks Eliziejaus rūmuose.

Sekmadienį J. Bidenas grįš į Jungtines Valstijas.

GALERIJA

  • J. Bidenas Prancūzijoje dalyvaus karo Ukrainoje temdomame D dienos minėjime
  • J. Bidenas Prancūzijoje dalyvaus karo Ukrainoje temdomame D dienos minėjime
  • J. Bidenas Prancūzijoje dalyvaus karo Ukrainoje temdomame D dienos minėjime
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS