Airijos ir JK lyderiai atvyko į Belfastą paminėti Š. Airijos vyriausybės boikoto pabaigos | Diena.lt

AIRIJOS IR JK LYDERIAI ATVYKO Į BELFASTĄ PAMINĖTI Š. AIRIJOS VYRIAUSYBĖS BOIKOTO PABAIGOS

  • 0

Jungtinės Karalystės ir Airijos lyderiai pirmadienį atvyko į Belfastą susitikti su atkurta Šiaurės Airijos vyriausybe ir pasidžiaugti po dvejus metus trukusios politinės krizės.

JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) ir Airijos kolega Leo Varadkaras (Lio Varadkaras) aplankė naująją administraciją Belfasto Stormonto pilyje, kur pirmą kartą susitiko Šiaurės Airijos vyriausybės ministrai. Šie suskubo prašyti Londono skirti daugiau pinigų, kad būtų galima sutvarkyti stringančias Šiaurės Airijos viešąsias paslaugas.

Šiaurės Airijos asamblėjos nariai šeštadienį paskyrė valdžios pasidalijimo vyriausybę po dvejų metų pertraukos, kuri prasidėjo 2022 metų vasarį pasitraukus pagrindinei britų junionistų partijai.

Demokratinė junionistų partija (DUP) boikotavo administraciją protestuodama prieš vienintelio JK regiono, turinčio sausumos sieną su Europos Sąjunga, atžvilgiu po „Brexito“ pasiektus prekybos susitarimus tarp Londono ir Briuselio.

Praėjusią savaitę partija buvo įkalbėta grįžti, kai JK pažadėjo panaikinti daugumą patikrinimų prekėms, gabenamoms į Šiaurės Airiją iš likusios JK dalies.

Pagal Šiaurės Airijos taikos proceso metu nustatytas valdžios pasidalijimo taisykles Belfasto administracijoje turi dirbti ir britų junionistai, ir airių nacionalistai. Jungtinė Karalystė ir Airijos Respublika atlieka taikos garantų vaidmenį.

Naujajai administracijai vadovauja pirmoji ministrė Michelle O'Neill (Mišel O'Nil) iš „Sinn Fein“ – partijos, kuri buvo Airijos respublikonų armijos (IRA) sąjungininkė per dešimtmečius trukusį smurtą Šiaurės Airijoje.

Jos paskyrimas buvo istorinis – pirmą kartą šį postą užėmė airių nacionalistė, siekianti išvesti Šiaurės Airiją iš Jungtinės Karalystės ir sujungti ją su Airijos Respublika.

Praktiškai nacionalistų ir junionistų valdymas ir toliau bus paremtas nepatogia pusiausvyra. Pirmojo ministro pavaduotojo postas, kurį užima DUP atstovė Emma Little-Pengelly (Ema Litl-Pengeli), oficialiai yra lygiavertis pirmojo ministro postui ir nė vienas iš jų negali valdyti be kito.

M. O'Neill savaitgalį teigė mananti, kad referendumas dėl Airijos susivienijimo gali įvykti per ateinančius 10 metų, JK vyriausybei pareiškus, kad iki tokio žingsnio dar reikia dešimtmečių.

Pagal Didžiojo penktadienio susitarimo sąlygas toks balsavimas gali būti surengtas, jei bus įrodymų, kad dauguma Šiaurės Airijos gyventojų pritaria prisijungimui prie Respublikos. Apklausos rodo, kad dauguma šiuo metu nepritaria šiai idėjai.

R. Sunakas pirmadienį pareiškė, kad „visų prioritetas“ buvo atkurti Šiaurės Airijos vyriausybės veiklą.

„Tai ne konstituciniai pokyčiai, o kasdieniai žmonėms svarbūs dalykai“, – sakė jis.

L. Varadkaras, kurio vyriausybė iš esmės remia suvienytą Airiją, taip pat teigė, kad susivienijimo klausimas aptartinas „ne šiandien“.

Dėl DUP boikoto 1,9 mln. Šiaurės Airijos gyventojų neturėjo veikiančios administracijos, kuri galėtų priimti svarbiausius sprendimus smarkiai augant pragyvenimo išlaidoms ir stringant sveikatos sistemai.

JK vyriausybė yra sutikusi skirti Šiaurės Airijai daugiau kaip 3 mlrd. svarų sterlingų (3,52 mlrd. eurų) kaip paskatą atkurti vyriausybę. Jau dabar Belfasto administracija sako, kad to nepakanka.

E. Little-Pengelly teigimu, Belfaste susirinkę ministrai „sieks užtikrinti, kad JK vyriausybė suteiktų pakankamą finansavimą ir įvykdytų savo pažadus dėl viešojo sektoriaus darbo užmokesčio“.

JK Šiaurės Airijos sekretorius Chrisas Heatonas-Harrisas (Krisas Hitonas-Harisas) sakė, kad šiuo metu paketas yra pakankamas.

„Manau, kad naujieji ministrai yra visiškai pajėgūs puikiai tvarkyti savo viešuosius finansus, turėdami sąžiningą ir dosnų finansavimo paketą, kurį jiems suteikėme“, – teigė jis transliuotojui BBC.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS