Airijos URM: Dublinas yra pasirengęs pripažinti Palestinos valstybingumą | Diena.lt

AIRIJOS URM: DUBLINAS YRA PASIRENGĘS PRIPAŽINTI PALESTINOS VALSTYBINGUMĄ

  • 2

Airijos užsienio reikalų ministras Michealas Martinas (Mikalas Martinas) antradienį pareiškė, kad Dublinas artimiausiomis savaitėmis priims sprendimą dėl Palestinos valstybės pripažinimo.

Jis nurodė, kad, pasibaigus platesnėms tarptautinėms diskusijoms, pasiūlymą dėl Palestinos valstybės pripažinimo pateiks Airijos vyriausybei.

„Neabejoju, kad Palestinos valstybė bus pripažinta“, – Airijos parlamentui sakė M. Martinas.

Jis teigia, kad delsimas yra nepriimtinas.

Kiek vėliau ministras naujienų portalui „The Journal“ pranešė, kad oficialus pasiūlymas bus pateiktas per kelias ateinančias savaites.

Per pastaruosius šešis mėnesius, vykstant Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karui Gazos Ruože, M. Martinas sakė, kad Palestinos pripažinimas buvo svarstomas su kitomis taikos iniciatyvose dalyvaujančiomis šalimis.

Praėjusį mėnesį Ispanijos, Airijos, Slovėnijos ir Maltos vadovai paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigiama, kad jie pasirengę pripažinti Palestinos valstybingumą.

Neabejoju, kad Palestinos valstybė bus pripažinta.

Jau ilgą laiką Airija iš esmės neprieštarauja oficialiam Palestinos valstybės pripažinimui, jei tai prisidėtų prie taikos Artimuosiuose Rytuose.

Tačiau karas palestiniečių anklave šiam klausimui suteikė naują impulsą.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po spalio 7 dienos „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį, per kurį, žydų valstybės duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė, kad per pusmetį trunkantį karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 33 360 žmonių.

„Neabejoju, kad buvo įvykdyta karo nusikaltimų, ir visiškai smerkiu tebesitęsiantį Gazos Ruožo žmonių bombardavimą“, – nurodė ministras.

Anot jo, valstybingumo pripažinimas „galėtų tapti katalizatoriumi, kuris padėtų Gazos Ruožo ir Vakarų kranto žmonėms ir paskatintų arabų šalių vadovaujamą taikos iniciatyvą“. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Palestina

Laivė Palestinai !

į hagos tarptautinį teismą

Jau paduota vokietija dėl genocido gazoje, nes tiekia ginklus izraeliui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS