Akių dūmimas: amerikiečių pora organizavo 1 mlrd. dolerių sukčiavimo schemą | Diena.lt

AKIŲ DŪMIMAS: AMERIKIEČIŲ PORA ORGANIZAVO 1 MLRD. DOLERIŲ SUKČIAVIMO SCHEMĄ

Amerikiečių sutuoktinių pora prisipažino organizavusi milijardo JAV dolerių vertės sukčiavimo schemą, siekdami išvilioti pinigų iš investuotojų į saulės energiją ir tokiu būdu finansuoti savo prabangų gyvenimo būdą, penktadienį paskelbė JAV pareigūnai.

Už pinigus, gautus iš investuotojų už neegzistuojančias kilnojamąsias saulės energijos jėgaines, Kalifornijoje gyvenantys vyras su žmona nusipirko 1978-ųjų gamybos sportinį automobilį „Pontiac Firebird“, kadaise priklausiusį dabar jau mirusiam Holivudo aktoriui Burtui Reynoldsui (Bertui Reinoldsui), taip pat prabangių namų Karibų jūros regione ir Meksikoje, juvelyrinių dirbinių ir beisbolo komandą, sakoma pranešime.    

Sutuoktiniams pateikti kaltinimai didelio masto byloje, kurią tiriant dalyvavo Federalinis tyrimų biuras (FTB), JAV mokesčių tarnyba (IRS), Vertybinių popierių ir biržos komisija (SEC) bei kitos institucijos.

„Iš pažiūros tai buvo visiškai teisėta ir sėkminga bendrovė“, – sakė IRS baudžiamojo tyrimo skyriaus specialusis agentas Kareemas Carteris (Karimas Karteris).

„Tačiau iš tikrųjų visai tai tebuvo akių dūmimas – finansinė piramidė, siūliusi mokesčių lengvatas už daugiau nei 900 mln. dolerių“, – pridūrė jis.

Remiantis teismo dokumentais, sutuoktinių įkurta bendrovė „DC Solar“ 2011–2018 metais gamino kilnojamąsias saulės jėgaines, montuojamas ant automobilių priekabų ir naudojami avariniam elektros energijos tiekimui mobiliojo ryšio bokštams arba apšvietimui per sporto renginius.

Investuotojams buvo žadamos didelės federalinių mokesčių lengvatos, taikomos saulės energetikai, taip pat pajamos iš įrenginių nuomos.

Anot pareigūnų, mažiausiai pusės iš maždaug 17 tūkst. saulės energijos generatorių, kuriuos bendrovė teigė pagaminusi, iš tiesų nebuvo. Sukčiai, siekdami nuslėpti apgaulę, be kita ko, klastojo finansines ataskaitas ir nuomos sutartis.

49-erių Martineso miesto gyventojas Jeffas Carpoffas (Džefas Karpovas) prisipažino susimokęs vykdyti sukčiavimą elektroninėmis priemonėmis ir pinigų plovimo veiką. Jam gresia iki 30 metų kalėjimo, sakoma pranešime.

Jo žmona 46-erių Paulette Carpoff (Polet Karpov) prisipažino susimokiusi įvykdyti prieš Jungtines Valstijas nukreiptą nusikaltimą ir vykdyti pinigų plovimo veiką.

Federalinis teisėjas gegužės 19 dieną spręs, kokias bausmes skirti sutuoktiniams. 

Federalinis prokuroras McGregoras Scottas (Makgregoras Skotas) pranešė, kad pora neteko turto už 120 mln. dolerių, įskaitant 148 prabangius ir kolekcinius automobilius. Atgauta per 8 mln. dolerių, kurie bus grąžinti nukentėjusiesiems. 

Pasak jo, 500 mln. dolerių iki šiol grąžinta į JAV iždą. 

Anksčiau kaltais dėl su šia sukčiavimo schema susijusių federalinių kaltinimų prisipažino keturi sutuoktinių bendrininkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Va iš ko LESTO pavyzdį ima...

Čiubaka

ten 30 metų belangės, o čia masiulis atostogauja namuose

Temide

Kokios pas mus prasukamos ES pinigu schemos, tai tie amerikieciai tegul paruko...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS