„Al Qaeda“ pasveikino Talibaną su „istorine pergale“ Afganistane | Diena.lt

„AL QAEDA“ PASVEIKINO TALIBANĄ SU „ISTORINE PERGALE“ AFGANISTANE

  • 2

Teroristų tinklas „Al Qaeda“ pasveikino Talibaną su valdžios perėmimu Afganistane ir, turėdamas omenyje JAV pasitraukimą iš šalies, kalbėjo apie „istorinę pergalę“. „Al Qaeda“ vadovybė per savo propagandinį kanalą „Al Sahab“ išplatino dviejų puslapių pareiškimą. „Amerikos ir NATO pralaimėjimas Afganistane ženklina tamsaus Vakarų viešpatavimo ir karinės okupacijos islamo šalyse eros pabaigos pradžią“, – sakoma čia. Afganistaniečiai raginami pasitikėti Talibanu ir jį remti.

JAV daliniai 2001 metais išvijo iš Kabulo Talibaną, kuris suteikė prieglobstį teroristų tinklo nariams. Šiandien „Al Qaeda“, anot JT 2020 metų gegužės ataskaitos, veikia maždaug trečdalyje Afganistano provincijų. Grupuotės santykiai su radikaliu islamo Talibanu esą ir toliau yra glaudūs. Talibanas 2020 metų vasarį pasirašytame susitarime su JAV įsipareigojo nutraukti bendradarbiavimą su „Al Qaeda“.

„Norime pasveikinti islamo emyratą su šiuo istoriniu įvykiu, ypač (Talibano lyderį) Haibatullahą Achundsadą“, – sakoma „Al Qaeda“ pareiškime. „Dievas pažadėjo mums pergalę, o Bushui pralaimėjimą. Pamatysime, koks pažadas bus įgyvendintas“, – rašo autoriai, turėdami omenyje buvusį JAV prezidentą George‘ą W. Bushą, kuris po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių nurodė JAV pajėgoms įžengti į Afganistaną.

Teroristų tinklas „Al Qaeda“ susikūrė devintojo dešimtmečio pabaigoje Afganistano ir Pakistano pasienio teritorijoje ir kovoja už islamišką pasaulio tvarką. Analitinio centro „Soufan Group“ vertinimu, grupuotė dabar yra „nepalyginamai stipresnė“ nei prieš 20 metų, kai buvo įvykdyti Rugsėjo 11-osios išpuoliai.

Nepaisant panašios džihadistiškos ideologijos, su „Islamo valstybe“ (IS) tinklas labai nesutaria.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

To anonimas

Okupacijos nebuvo, buvo laikinai apsilankymas blogiui sumazint. Blogis grizo bet jei pereis senas vel bus raminamas. Blogis ta zino.

Anonimas

Ir aš sveikinu Talibaną su istorine pergale. Afganistanas - afganams. Okupantai- lauk.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS