Analitikai: Baltijos šalys liks vidutiniokėmis, o Rusijos atsilikimas didės | Diena.lt

ANALITIKAI: BALTIJOS ŠALYS LIKS VIDUTINIOKĖMIS, O RUSIJOS ATSILIKIMAS DIDĖS

  • 2

Ekonomikos augimas 2016 metais Baltijos šalyse ir Lenkijoje paspartės, Ukrainos - plėsis, o Rusija vis dar neišbris iš nuosmukio, teigia SEB grupės analitikai.

Antradienį paskelbtoje Rytų Europos šalių ekonomikos apžvalgoje „Eastern European Outlook“ rašoma, kad Rusijos ir Ukrainos santykiai artimiausius dvejus metus liks įtempti, o Europos Sąjungos ir JAV sankcijos Rusijai išliks ir kitais metais.

„Lietuvos ekonomikos sulėtėjimas bei atsilikimas nuo kitų Baltijos šalių šiais metais turėtų būti laikinas ir jau 2016 metais ūkio augimas paspartės iki 2,8 procento. Kita vertus, lieka ganėtinai daug neigiamų išorinių ekonominių ir politinių veiksnių, galinčių riboti prognozuojamą tempą, taigi, kaip įprasta, Lietuvos laukia dar vieni įdomūs metai, juolab, kad ir kitų metų rudenį vyksiantys rinkimai taip pat turės nemažos įtakos valdžios sprendimams ekonomikoje“, — pranešime sakė SEB banko Lietuvoje vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas.

Estijoje vidaus paklausa yra stipriausia – prekybos apimtys auga 8 proc. metiniu tempu. Dėl smarkaus darbo užmokesčio augimo jau prognozuojamas ir vidutinio nedarbo lygio padidėjimas 2016 metais nuo 6,5 iki 6,8 proc.

Panašūs pokyčiai vyksta ir Latvijoje, kur augimą dar spartina ir pakankamai solidžiai atrodantys pramonės – ypač medienos, baldų, elektronikos ir chemijos – rodikliai.

SEB prognozuoja, kad kitais metais tiek Estijos, tiek ir Latvijos BVP didės 2,7 proc.

SEB analitikų teigimu, po Rusijos ekonomika šiais metais smuks 4 proc., 2016 metais - dar 1 pros. Vidutinė žaliavinės „Brent“ naftos kaina kitąmet bus 55 JAV doleriai už barelį -  tik vienu JAV doleriu didesnė nei vidutinė kaina 2015 metais.

„Aukštas infliacijos lygis, mažėjančios investicijos bei kapitalo pasitraukimas iš šalies liks aktualios ir artimiausiu metu. Vakarų pasaulio valstybių sankcijos labiausiai veikia Rusijos ekonomiką dėl apribotų galimybių šalies verslui skolintis tarptautinėse rinkose. Rusijoje struktūrinių ilgalaikių problemų sąrašas tik ilgėja, o užsienio investuotojų noras plėtoti verslą mažėja“, - rašoma apžvalgoje. 

Ukrainos ekonomika pirmąjį pusmetį susitraukė 15 proc., bet jau pasirodo ženklų, kad ji pradeda judėti link stabilesnės būsenos. SEB tikisi, kad šalies BVP kitais metais augs 1 proc.

Lenkijos ekonomika 2016 metais turėtų augti sparčiausiai Vidurio ir Rytų Europoje - šalies BVP, manoma, padidės 3,6 proc. Šie metai šalies ūkiui taip pat yra pakankamai sėkmingi, leisiantys pasiekti 3,4 proc. BVP augimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vladimir

MES VAŽINEJAME PO RUSIJA IR MATOME KAIP JU VALSTYBE KEIČIASI Į GERAJA PUSE PO SANKCIJU , O MŪSŲ PADETYS LIETUVOJE BLOGEJA KIEKVIENA DIENA.

ach

>-----seb gal ir tikisi,bet pirmiau Ukrainai reikia pasiekti prieskariniu rezultatu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS