Analitikai: neaiški JAV pozicija leidžia Rusijai iš lėktuvų apšaudyti Ukrainos miestus | Diena.lt

ANALITIKAI: NEAIŠKI JAV POZICIJA LEIDŽIA RUSIJAI IŠ LĖKTUVŲ APŠAUDYTI UKRAINOS MIESTUS

JAV pareigūnai ir toliau mėgina paaiškinti Vašingtono politiką dėl Ukrainos galimybių JAV ginklais smogti ribotam karinių objektų skaičiui Rusijoje, tačiau vieša komunikacija šiuo klausimu tebėra neaiški ir prisideda prie to, kad Rusija toliau nuolat apšaudo Ukrainos miestus, sakoma Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.

JAV nacionalinio saugumo atstovas spaudai Johnas Kirby per spaudos konferenciją birželio 4 d. sakė, kad „niekada nebuvo jokių apribojimų ukrainiečiams numušti priešo lėktuvus, net jei jie yra ne Ukrainos oro erdvėje“.

Kita vertus, jis patikslino, kad Ukrainos pajėgos gali numušti Rusijos lėktuvus Rusijos oro erdvėje, kai jie „kelia tiesioginę grėsmę“ Ukrainai.

Taigi JAV oficiali politika, kurie Rusijos lėktuvai kelia „tiesioginę  grėsmę“ Ukrainai, lieka neaiški, J. Kirby pareiškimai nepaaiškino, kokio požiūrio šiuo klausimu laikosi JAV administracija, teigia analitikai.

Pasak ISW, Ukrainos gebėjimas apsiginti nuo pragaištingų Rusijos smūgių valdomomis bombomis labai priklauso nuo jos gebėjimo JAV tiekiamomis oro gynybos sistemomis numušti Rusijos lėktuvus Rusijos oro erdvėje dar prieš jiems smogiant į Ukrainos miestus, svarbią infrastruktūrą ir pozicijas fronte.

„Aiškumo stoka dėl Ukrainai taikomų JAV apribojimų amerikiečių suteiktais ginklais smogti į karinius taikinius Rusijoje trukdo priversti Rusiją atsisakyti smūgių į Ukrainos teritoriją iš Rusijos oro erdvės“, – sakoma ISW pranešime.

Anksčiau pranešta, kad JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas oficialiai patvirtino, jog prezidentas Joe Bidenas davė leidimą Ukrainai JAV ginklais smogti į karinius taikinius Rusijoje.

Vokietijos vyriausybė taip pat pareiškė, kad Ukraina gali panaudoti Vokietijos suteiktus ginklus, kad apsigintų nuo Rusijos atakų, rengiamų iš pasienio zonų.

Gairės: karas Ukrainoje, JAV, Rusija, vakarietiški ginklai, oro gynyba
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS