Ankara: kaltinti Turkiją dėl krizės Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje yra klaidinga | Diena.lt

ANKARA: KALTINTI TURKIJĄ DĖL KRIZĖS LENKIJOS IR BALTARUSIJOS PASIENYJE YRA KLAIDINGA

Kaltinti Turkiją ar jos nacionalines oro linijas dėl humanitarinės krizės Lenkijos pasienyje su Baltarusija yra „klaidinga“, šeštadienį pareiškė turkų prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais.

Ankara penktadienį uždraudė trijų Artimųjų Rytų šalių piliečiams skristi iš Turkijos oro uostų į buvusią sovietinę respubliką dėl „neteisėto Europos Sąjungos ir Baltarusijos sienos kirtimo problemos“.

Toks sprendimas priimtas Europos Komisijos vadovei Ursulai von der Leyen (Urzulai fon der Lajen) anksčiau šią savaitę užsiminus apie galimybę taikyti sankcijas oro vežėjams, prisidedantiems prie „neteisėto žmonių gabenimo“.

„Turkish Airlines“ siūlo vienus populiariausių tarptautinių reisų į Baltarusijos sostinę.

Tačiau interviu naujienų agentūrai AFP R. T. Erdogano patarėjas Ibrahimas Kalinas neteisingais pavadino kaltinimus, jog Ankara kaip nors prisideda prie migracijos krizės Europoje.

„Ši pastarojo meto nelegalių migrantų krizė tarp Baltarusijos, Lenkijos, Lietuvos ir dar kelių Europos šalių, tiesą sakant, neturi nieko bendra su Turkija“, – pabrėžė jis.

„Keliautojai vyksta į Baltarusiją, o iš ten – į Lietuvą, Lenkiją ir kitas ES šalis. Kaltinti dėl to Turkiją arba „Turkish Airlines“ tiesiog yra labai klaidinga, netikslinga“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

„Ačiū“

Turkijos pareiškimą Europos pareigūnai sutiko su palengvėjimu, nors pastaruoju metu Ankaros santykiuose su Briuseliu tvyro įtampa.

„Ačiū Turkijos valdžiai ir (civilinės aviacijos agentūrai) už paramą ir bendradarbiavimą“, – tviteryje parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

I. Kalimas nurodė, kad minimą sprendimą Ankara priėmė po intensyvių konsultacijų su lenkų ir kitais Europos pareigūnais.

„Žiūrėkite, mes nenorime, kad joks žmogus iš bet kurios šalies būtų naudojamas kaip spaudimo priemonė ar kaip prekybos žmonėmis arba politinės krizės tarp šalių objektas“, – sakė Turkijos prezidento patarėjas.

Tačiau jis pridūrė, kad Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) „savo kolegoms Lenkijoje, Lietuvoje ir taip pat Baltarusijoje labai aiškiai pasakė, kad, žinote, mes neprisiimame jokios atsakomybės“.

Turkijoje glaudžiasi iki 5 mln. pabėgėlių ir migrantų, kurių dauguma atvyko iš karo draskomos Sirijos. Šalis išlieka vienu pagrindinių maršrutų, kuriais migrantai ir pabėgėliai mėgina pasiekti Europą.

Per Turkiją keliaujančių migrantų skaičius, pirmaisiais koronaviruso pandemijos metais sumažėjęs, dabar vėl išaugo.

„Žinoma, skaičiai skiriasi, per pastaruosius kelis mėnesius jie išaugo“, – sakė I. Kalinas.

„Mes norime užtikrinti, kad tie, kurie keliauja, keliautų su bilietais į abi puses. Kad grįžtų. Bet jei atsiras žmonių, kurie vėl pasiklys Baltarusijoje, tai ne mūsų atsakomybė“, – pabrėžė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

DĖL KRIZĖS PASIENYJE KALTINAMI...

Turkija, Rusija, Baltarusija tik...net neminimi tikrieji to kaltininkai JAV teroristai. Ar ne jie bombardavo, darė perversmus Irake, Afganistane, Libijoje, Sirijoje, Jugoslavijoje, Ukrainoje? Ar ne mūsų "didvyris" G.Landsbergis globojo Baltarusijos opoziciją, kuri rengėsi padaryti perversmą? Tai ir yra pagrindiniai kaltininkai, kurie turi būti teisiami, kaip ir Vokietijos naciai po antro pasaulinio karo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS