Iš anksto balsavo rekordiškai daug amerikiečių | Diena.lt

IŠ ANKSTO BALSAVO REKORDIŠKAI DAUG AMERIKIEČIŲ

Iki 2020-ųjų JAV prezidento rinkimų dienos likus kiek daugiau nei savaitei, iš anksto savo balsus atidavusių rinkėjų skaičius jau viršijo bendrą iš anksto balsavusiųjų 2016-ųjų rinkimuose skaičių, sekmadienį pranešė nepriklausoma stebėjimo grupė.

Tebesitęsiant koronaviruso pandemijai, paštu ir iš anksto balsuojantys rinkėjai veikiausiai siekia išvengti spūsčių ir ilgų eilių lapkričio 3-ąją.

Floridos universiteto JAV rinkimų projekto turimais duomenimis, iki sekmadienio jau balsavo per 59 mln. žmonių.

Tuo metu 2016-aisiais iš anksto arba paštu balsavo 57 mln. rinkėjų, rodo JAV rinkimų pagalbos komisijos tinklalapyje skelbiama informacija.

Kol kas demokratai, kurie skatino balsuoti iš anksto, yra aktyvesni, tačiau dar neaišku, ar tai reiškia, kad jų kandidatas Joe Bidenas gali lengviau atsikvėpti.

Tuo metu respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas daugelį mėnesių piktinosi išplėstomis galimybėmis balsuoti paštu ir nepateikdamas jokių įrodymų nekart sakė, kad dėl balsavimo paštu rinkimai bus suklastoti. Spėjama, kad daug respublikonų balsuoti ateis rinkimų dieną.

Visoje šalyje fiksuojant daug koronaviruso atvejų, JAV rinkimų projektą administruojantis Floridos universiteto politikos mokslų profesorius Michaelas McDonaldas perspėjo, kad tokia strategija „atrodo dar rizikingesnė“.

„O kas, jei bent dalis jo rinkėjų nuspręs nebalsuoti? O kas, jei balsavimo vieta taps nebepasiekiama arba rinkimų biuras užsidarys?“ – klausė jis tviteryje.

JAV rinkimų projektas prognozuoja, kad šiemet savo balsus gali atiduoti 150 mln. rinkėjų. Per 2016 metų prezidento rinkimus balsavo apie 137 mln. žmonių.

Kai kurios valstijos, itin svarbios 2020 metų rinkimų rezultatui, taip pat tvirtai žengia į priekį rekordų link. Pavyzdžiui, Teksase iš anksto jau balsavo 80 proc. nuo 2016-aisiais iš anksto savo balsus atidavusių rinkėjų skaičiaus, sekmadienį pranešė JAV rinkimų projektas.

„Žmonės, Teksase dar iki penktadienio vyks išankstinis balsavimas, taip pat laukia rinkimų diena. Be abejo, Teksaso rinkėjų aktyvumas bus didesnis nei 2016 metais. Klausimas tik kiek“, – tviteryje parašė M. McDonaldas.

Teksase – konservatorių bastione, nuo 1980-ųjų rėmusiame respublikonų kandidatus, – rinkimai stebimi atidžiai. Kai kurios apklausos rodo, kad šioje valstijoje J. Bidenas gali nedidele persvara laimėti prieš D. Trumpą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS