Apie 200 Sakartvelo NVO pasižadėjo nesilaikyti „užsienio įtakos“ įstatymo | Diena.lt

APIE 200 SAKARTVELO NVO PASIŽADĖJO NESILAIKYTI „UŽSIENIO ĮTAKOS“ ĮSTATYMO

Daugybė Sakartvelo nevyriausybinių organizacijų trečiadienį pažadėjo pasipriešinti prieštaringai vertinamam „užsienio įtakos“ įstatymui, kuris kritikuojamas dėl panašumo su opoziciją slopinančiu Rusijos teisės aktu ir kurį parlamentas priėmė nepaisant masinių protestų.

Įstatymu reikalaujama, kad nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, įsiregistruotų kaip „užsienio įtakos agentai“.

Kritikai smerkia šį įstatymą, teigdami, kad jis primena Rusijos teisės aktus, kuriais siekiama nutildyti Maskvos oponentus. Briuselis įspėjo, kad įstatymas nesuderinamas su ilgalaikiu Sakartvelo siekiu įstoti į Europos Sąjungą, kuris yra įtvirtintas šalies konstitucijoje ir kurį, kaip rodo viešosios nuomonės apklausos, remia daugiau kaip 80 proc. kartvelų.

Teisių gynimo grupės, įskaitant su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ filialą Sakartvele, naujienų agentūrai AFP sakė, kad pagal šį įstatymą gali būti įšaldytas jų turtas ir apribota veikla.

„Priimdamos šį įstatymą, valdžios institucijos nori nuslopinti Sakartvelo pilietinį sektorių“, – bendrame pareiškime teigė apie 200 nevyriausybinių organizacijų.

„Rusijos įstatymas mūsų šalyje neveiks ir liks tuščiu popieriaus lapu, kurio niekas nepaisys“, – nurodė jos.

Pareiškime sakoma, kad įstatymas kelia pavojų spalį numatytų parlamento rinkimų stebėsenai.

„Tačiau mes, Sakartvelo pilietinės organizacijos, pažadame ginti rinkimus ir kiekvieno piliečio balsą“, – priduriama jame.

Rusijos įstatymas mūsų šalyje neveiks ir liks tuščiu popieriaus lapu, kurio niekas nepaisys.

Opozicinės partijos ir teisių gynimo grupės baiminasi, kad valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ pasinaudos šia priemone, kad sugriežtintų rinkimų stebėtojų ir žurnalistų kontrolę, siekdama užsitikrinti dar vieną pergalę artėjančiame balsavime.

„Sakartvelo svajonė“ vis dažniau kaltinama tuo, kad nukreipė šalį nuo vakarietiškos trajektorijos Rusijos link.

Tačiau nuo 2012 metų valdžioje esanti partija tvirtina, kad yra įsipareigojusi siekti Sakartvelo  europinių tikslų, ir gina įstatymą kaip pastangas padidinti NVO finansavimo skaidrumą.

Ji teigia, kad Vakarų finansuojamos grupės kenkia šalies suverenitetui.

Tbilisyje ne kartą vyko dideli protestai, parlamente svarstant šią priemonę.

Po to, kai balandį „Sakartvelo svajonė“, praėjusiais metais atšaukusi panašias priemones dėl visuomenės pasipiktinimo, vėl pateikė šį teisės aktą, Sakartvelą jau septynias savaites krečia precedento neturinčių kasdienių mitingų banga.

Sakartvelo parlamentas išvakarėse atmetė prezidentės Salomės Zurabišvili veto prieštaringai vertinamam įstatymui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

karoče

SO (sorosossinės organizacijos), o ne NVO

Anonimas

Labai geras įstatymas. O tie nesilaukantieji gaus spragilų, patupės kalėjime ir aprims kaip Baltarusijos ereliai. Net "prezidentės"jau seniai negirdėti, o čia dar Navalno parankinis snukin gavo kad prie svetimų bobų nelįstų.......

Nugalekit kitamincius

Buvo straipsnis, kaip atskirti melagienas, tai kam cia dabar KD patys varot propoganda, gruzijos parlamentas atmete prezidentes veto del sio istatymo. Turbut mazasis oziukas vel isvaris protestuo, kelt neramumu gruzojoj, o lt spauda parodis oziuka kaip didvyri. Kazin kaip reaguotumet, jeigu i LIetuva, seimu marso atvyktu palaikyt Orbanas. Turbut sprogtumet savo sudais drabstyt visu kitaip mastanciu nei Ožio partija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS