Apklausa: D. Trumpo populiarumas apkaltos proceso metu išaugo | Diena.lt

APKLAUSA: D. TRUMPO POPULIARUMAS APKALTOS PROCESO METU IŠAUGO

Geri ekonomikos rodikliai padėjo Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) užsitikrinti didžiausią visuomenės palaikymą per visą jo prezidentavimo laikotarpį, nors jo atžvilgiu vykdoma apkaltos procedūra, rodo pirmadienį paskelbti naujo viešosios nuomonės tyrimo rezultatai.

Kvinipiakų universiteto visuomenės nuomonės tyrimų centro surengta apklausa parodė, kad D. Trumpo darbu prezidento poste patenkinti 43 proc. respondentų. Visgi šis skaičius yra gerokai mažesnis nei buvo beveik visų šių laikų prezidentų maždaug tuo pačiu jų kadencijos laikotarpiu.    

Remiantis gruodžio 11–15 dienomis vykdyto tyrimo rezultatais, D. Trumpo darbu nepatenkinti 52 proc. amerikiečių. Respublikono prezidento populiarumo reitingai yra neįprastai žemi beveik visą jo kadenciją.   

Tačiau pastarasis tyrimas rodo, kad visuomenės parama D. Trumpui auga, nepaisant jo atžvilgiu pradėtos apkaltos procedūros.

Atstovų Rūmai jau trečiadienė gali balsuoti dėl dviejų D. Trumpo apkaltos straipsnių – piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongreso darbui. 

Ankstesnėje Kvinipiakų universiteto visuomenės nuomonės tyrimų centro apklausoje gruodžio pradžioje 41 proc. respondentų nurodė esantys patenkinti D. Trumpo darbu, o nepatenkinti – 55 procentai. Spalio mėnesio apklausoje, surengtoje dar prieš prasidedant apkaltos posėdžiams, šie skaičiai siekė atitinkamai 38 ir 58 procentus.  

Palaikymas D. Trumpui, regis, susijęs su teigiamu visuomenės nusiteikimu dėl šalies ekonomikos būklės. JAV ekonomika toliau auga, o nedarbo lygis yra rekordiškai mažas.  

Beveik trys ketvirtadaliai respondentų – 73 proc. – nurodė, kad JAV ekonomikos būklė gera ar puiki, parodė apklausa. 

„Tas požiūris dėl geros ekonomikos būklės, regis, padeda prezidento Trumpo reitingams, kurie yra aukščiausi nuo jo darbo pradžios, nors jis gali tapti  trečiuoju per visą JAV istoriją prezidentu, kuriam surengta apkalta“, – sakė Kvinipiakų universiteto sociologė Mary Snow (Meri Snou).    

Tyrimas taip pat parodė, kad požiūris į D. Trumpo apkaltą nedaug pasikeitė: už prezidento apkaltą ir pašalinimą iš postą pasisako 45 proc. amerikiečių, prieš – 51 procentas. Spalį šie skaičiai buvo atitinkamai 45 ir 48 procentai. 

Suprantama, šie skaičiai drastiškai pasikeičia, kai respondentai suskirstomi pagal jų politines pažiūras: D. Trumpo pašalinimui iš posto nepritaria 95 proc. respublikonų, už tai pasisako 86 proc. demokratų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS