Apklausa: šveicarai vis palankiau vertina bendradarbiavimą su NATO ir ES saugumo srityje | Diena.lt

APKLAUSA: ŠVEICARAI VIS PALANKIAU VERTINA BENDRADARBIAVIMĄ SU NATO IR ES SAUGUMO SRITYJE

Rusijai užpuolus Ukrainą, šveicarai vis palankiau vertina didesnį bendradarbiavimą su NATO ir Europos Sąjunga saugumo srityje, be to, mažiau jų mano, kad neutralumas apsaugo Šveicariją, rodo ketvirtadienį paskelbti apklausos rezultatai.

Rekordiškai daug – 52 proc. – respondentų pritarė tam, kad Šveicarija judėtų Vakarų aljanso link, nors įstoti į jį norėtų tik 27 proc. apklaustųjų.

35 proc. šveicarų dabar galvoja, kad prisijungimas prie kokios nors Europos gynybos grupės saugumą padidintų labiau nei neutralumo išsaugojimas. Taip manančių šveicarų yra 12 proc. daugiau nei 2021 metų sausį.

Su Šveicarijos federaliniu technologijos institutu Ciuriche susijusios Karo akademija ir Saugumo studijų centras kasmet paskelbia ataskaitą apie visuomenės nuomonės tyrimą dėl užsienio politikos, saugumo ir gynybos politikos klausimų, atliekamą norint įvertinti ilgalaikes tendencijas.

Tyrimas „Saugumas 2022“ buvo atliktas sausio mėnesį, bet visuomenės nuomonės tyrimų institutas LINK taip pat nuo gegužės 30-osios iki birželio 17-osios – po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą vasario mėnesį – telefonu apklausė 1 003 rinkėjus.

Ilgą laiką Šveicarijos pozicija buvo „ginkluotas neutralumas“, šalies vyrai šaukiami į privalomąją karinę tarnybą.

89 proc. šveicarų vis dar remia neutralumo principą, bet pirmą kartą per daugiau kaip 20 metų parama jam sumažėjo.

„Tik 58 proc. Šveicarijos gyventojų tebėra įsitikinę, kad neutralumas saugo Šveicariją nuo tarptautinių konfliktų, palyginti su 69 proc. sausio mėnesį“, – sakoma vyriausybės pareiškime dėl šio tyrimo.

80 proc. pritaria tam, kad Šveicarija laikytų armiją, o visiškai parengtai armijai pritaria 74 proc. – rekordiškai daug.

30 proc. šveicarų mano, kad jų šalis per daug išleidžia gynybai, bet 19 proc. galvoja, kad išleidžiama per mažai – tai 12 proc. daugiau ir daugiausiai nuo tyrimų pradžios 9-ajame dešimtmetyje.

Šveicarija nusprendė nusipirkti 36 naikintuvus F-35A iš gamintojos „Lockheed Martin“ ir jie turi pakeisti senstančius dabartinius šalies naikintuvus. Tačiau šis klausimas dar gali būti sprendžiamas prie balsadėžių, nes kairiojo sparno šalininkai ir antimilitaristai nori išprovokuoti referendumą.

Dauguma (58 proc.) šveicarų laikosi nuomonės, kad ginkluoti konfliktai Europoje dabar dažnės. Trečdalis respondentų sakė dėl karo Ukrainoje nerimaujantys labiau.

Šveicarija įvedė Rusijai tokias pačias sankcijas kaip ir ES, teigdama, kad karinio neutralumo nepažeidžia.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Šveicarija, šveicarai, NATO, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS