Apžvalgininkai perspėja: R. T. Erdoganas dar labiau sustiprins savo galias | Diena.lt

APŽVALGININKAI PERSPĖJA: R. T. ERDOGANAS DAR LABIAU SUSTIPRINS SAVO GALIAS

Turkijos prezidento rinkimus dar vienai penkerių metų kadencijai laimėjus Recepui Tayyipui Erdoganui, apžvalgininkai pastebi, kad jis dar labiau sustiprins savo galias. Suskaičiavus beveik visus balsus, skelbiama, kad už R. T. Erdoganą balsavo 53 proc. rinkėjų.

Antras likęs opozicionierius Muharremas Ince surinko 31 proc. balsų. Kartu su prezidento rinkimais, sekmadienį Turkijoje rinktas ir parlamentas.

Valstybinė žiniasklaida skelbia, kad savo valią išreiškė 87 proc. rinkėjų. Opozicija kritikuoja, kad rezultatų skaičiavimas buvo nušviestas šališkai.

Rinkimus laimėjęs R. T. Erdoganas žada kovoti su teroristinėmis organizacijomis ir tęsti kovą dėl Sirijos išlaisvinimo.

Kritikai sako, kad R. T. Erdogano rankose sutelkiama per daug galios ir taip šalis stumiama autoritarizmo link, mat pernai referendumu išplėstos prezidento galios. Jam perleisti premjero įgaliojimai, padidinta įtaka teismų sistemai.

Be to, R. T. Erdoganas kritikuojamas dėl žmogaus teisių pažeidimų. Jis valdžioje 15 metų. Nuo 2003-ųjų R. T. Erdoganas buvo Turkijos premjeras, 2014-aisiais išrinktas prezidentu.

Parlamento rinkimuose R. T. Erdogano vadovaujama „Teisingumo ir vystymosi“ partija išlaikė daugumą. Opozicija teigia toliau sieksianti postų nepaisant rinkimų rezultatų. Į parlamentą pateko ir prokurdiška „Liaudies demokratų partija“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Turkijos prezidentą ir palinkėjo visokeriopos sėkmės toliau einant šias labai svarbias ir atsakingas pareigas, rašoma prezidentūros pranešime.

Anot šalies vadovės, Turkija yra svarbi Lietuvos partnerė tiek plečiant dvišalius politinius ir ekonominius ryšius, tiek sprendžiant gynybos klausimus Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje.

Prezidentė išreiškė viltį, kad tvirtėjantis Lietuvos ir Turkijos dialogas nepraras pagreičio, o bendradarbiavimas santykių su Europos Sąjunga lygiu prisidės prie žemyno vienybės, saugumo ir gerovės didinimo bei atvers dar daugiau galimybių Lietuvos ir Turkijos piliečiams kartu dirbti ir mokytis, įgyvendinant abipusiškai naudingus projektus.

Šalies vadovė Turkijos prezidentui palinkėjo, kad žmonių suteiktas pasitikėjimas įkvėptų ryžto atsakingai siekti užsibrėžtų tikslų, įveikiant šaliai tenkančius iššūkius ir stiprinant ekonomiką, taip pat užtikrinant visų Turkijos piliečių gerovę ir saugumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ten nusimato daaaaug kraujo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS